ujuni.ahmed

Kaikki blogit puheenaiheesta Pelottelu

Poliitikot kulkevat joron jäljillä

On pidellyt ilmoja, ja niitä riittää jatkossakin.. Kauhun kauppiaiden maailmanloppu siirtyy, tuulivoimaloiden rakentaminen lopahti jo EU:n alueella 12 maassa. Unelma ikiliikkujasta, - sähköntuotanto tuulivoimalla, ei ollut alkujaankaan realistinen hanke, mutta unelma syötettiin päättäjille hurjilla lupauksilla ja aikaansaatiin erikoinen ja kallis tukimuoto joka ei koskaan sovi teolliseen toimintaan. Toiminta syö enemmän kuin tienaa, - perusasiat jäi selvittämättä.

Pelotellaanko sodan uhalla jo liikaa?

Sodan uhka on palannut. Geostrateginen asema on muuttunut. Perinteisen sodan mahdollisuus on palannut uhkavalikkoon.  Yksi valtion päämies ahdistelee, toinen käyttäytyy omituisesti. Entä pienet vihreät miehet?  Suomi rakentaa kodinturvajoukot. Mikä on näiden monien uhkakuvien tarkoitus? Rakennetaanko äärettömästi puolustusta pahan päivän varalle, jos mielikuvitus saa joillakin liian ison vallan. Kirjoitellaanko ja puhutaanko jo hyber- ja kybersatuja? Onko joillakin uhat ja sadut menossa vihapuheiksi saakka?

Brexitin uhka sai eliittiä valehtelemaan

Brittien kansanäänestys lähenee ja ero EU:sta on muodostunut realistiseksi vaihtoehdoksi. Valtaapitävät saavat sellaisesta allergiaa, kuten aina mistä tahansa status quoa muuttavasta.

 

Mitä eliittipoliitikot tekevät silloin? Tuore uutinen antaa vinkkiä:

 

Nocebo, pelottelu on tehokasta

Nocebo on latinaa, ja tarkoittaa suurin piirtein “Aion vahingoittaa”.

Placebo on latinaa, ja tarkoittaa suurin piirtein “Aion miellyttää”.

 

Tutkimuksissa … on voitu todeta että nocebo vaikutus voi kääntää kehon reagointia todelliseen lääketieteelliseen hoitoon positiivisesta negatiiviseksi. (Root-Bernstein 1998)

 

Nocebo on jotain, jonka pitäisi olla tehotonta, mutta joka aiheuttaa oireilua jostakin sairaudesta. Nocebo on sairas vaikutus, jonka aiheuttaa ehdotus tai uskomus että jotain on vahingollista.

Onko rikkaus peto?

Suurin osa ihmisistä ei tee mitään rikastuakseen. No ehkä sentään haaveilee. Rikastumiseen tarvitaan kuitenkin halu vaurastua, joka sitten ohjaa toimintaa — ja usein 24/7 eli se vie koko käden.  Suurimmalle osalle ihmisiä riittää toimeentuleminen ja sen ohella kaikenlainen muu puuhailu.

Olisikin mielenkiintoista kuulla mitä tapahtuisi, jos ei kannettaisi niin paljon huolta rikastumisesta. Kävisikö todella niin, että päästettäisiin peto irti?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä