ujuni.ahmed

Kaikki blogit puheenaiheesta Itsenäinen puolustus

Suomen linna ja puolustuslinjat 2020-luvulla

Presidentti Sauli Niinistön turvallisuuspolitiikan sanotaan – ja niin hän on itsekin julkisissa lausunnoissaan sen kuvannut – perustuvan neljään ”pilariin” (ehkei hän ole luonnehtinut niitä täsmälleen kuten minä seuraavassa mutta kutakuinkin kuitenkin). Ne ovat itsenäinen kansallinen puolustus, läntiset kumppanuudet kuten Ruotsi, Nato ja Yhdysvallat, hyvien suhteiden ylläpitäminen Venäjään sekä YK ja muut kansainväliset järjestöt.

Uskottava Itsenäinen puolustus heikentää Naton kannatusta

Uskottava itsenäinen puolustus on jo vuosia julkituotu maanpuolustuksen doktriini. Kukaan ei ole kuitenkaan täsmentänyt, että mitä sillä oikein tarkoitetaan. Tämä johtuu ainakin osittain siitä, että silloin jouduttaisiin ottamaan kantaa puolusvoimien ja muun yhteiskunnan suorituskykyihin, joista puolustus muodostuu.

Määrittääko tyttojen silpominen koko loppuelämän?

Jo heti alussa haluan hieman kertoa taustatietoja, jotta on helpompaa ymmärtää mistä on kysymys kokonaisuudessaan.

Mannerheim kehittyvässä Euroopassa

Kuka hän? No kaikkihan me tiedämme että Hän on marsalkka Mannerheim (1867–1951).

Hänen suku on lähtöisin Saksasta mistä suvun kantaisä siirtyi 1640-luvulla Ruotsiin. Gustaf Mannerheimin isoisän isä Carl Erik oli ensimmäinen Suomeen muuttanut Mannerheim, jolloin sukunimi Marhein muutettiin(1693)muotoon Mannerheim.

Keskustalla ja Kokoomuksella erilaiset kannat sotilaallisesta avunannosta

Valtioneuvoston selonteko Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2012 määrittelee Euroopan unionin yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan Suomea koskien seuraavasti:

Lissabonin sopimuksen yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa koskevat erityismääräykset; keskinäistä avunantoa koskeva velvoite (aseellinen hyökkäys)

Nato-jäsenyyden hakeminen voi olla mahdotonta

Tasavallan presidentti, kaikki puolueet, ministerit  ja lukuisat asiantuntijat ovat sitä mieltä,  ettei nyt ole oikea aika hakea Naton jäsenyyttä. Sitä olisi aika hakea hyvän sään aikana, jos sitä haetaan. Milloin on sitten hyvä sää? Sellaista säätä ei tulekaan, jos Nato ei ota jäsenekseen valtiota, jolla on kriisi naapurivaltionsa kanssa. Venäjä voi aiheuttaa kriisin milloin haluaa. Ulkoministeriön erikoistutkija Hiski Haukkala sanoo, että mahdollista Nato-hakemusta seuraisi kriisi. Avainkysymykseksi muodostuu muiden muassa se, että mikä on Naton tulkinta kriisitilanteesta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä