ujuni.ahmed

Kaikki blogit puheenaiheesta Australia Day

Australiasta mallia blokkipolitiikkaan ja pakolaisten kotoutukseen

AUSTRALIA-PÄIVÄNÄ 26. tammikuuta tekee mieli miettiä, mitä voisimme oppia tuosta kaukaisesta demokratiasta, joka sijaitsee tämän pallomme alapuolella etelän lämmössä. Suomella ja Australialla on kuitenkin paljon yhteistä. Australia on Suomen, pohjoismaiden Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin sekä muutamien Länsi-Euroopan maiden, Kanadan ja Uuden-Seelannin ohella niitä harvoja maailman maita, joita voi jollakin tavalla nimittää sivistyneiksi demokratioiksi ja oikeusvaltioiksi, joissa jopa vallitsee jonkinmoinen sanan- ja lehdistönvapaus.

Australia-päivänä katse korruptoitumattomiin demokratioihin

# Tässä matoisessa, tyrannien ja muutaman monimiljardöörin hallitsemassa, ökyilyn ja korruption mädättämässä maailmassa on sentään muutama jossakin määrin siedettävä valtio. Niitä voisi hiukan liioitellen nimittää jopa sivistyneiksi demokratioiksi. Voin tyytyväisenä kertoa, että Suomi on yksi näistä valtioista. Ne muut ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Kanada, Uusi-Seelanti – ja 26. tammikuuta kansallispäiväänsä viettävä Australia. Siinä ne kahdeksan maailman valiota ovat. Enempää en todellakaan keksi.

Australia ja Suomi, niin erilaiset - ja niin samanlaiset

On tammikuun 26. päivä, Australian kansallispäivä, Australia Day. Vain harvat Australian ystävät täällä Suomessa tuntevat tämän päivän. Vielä harvempi on osallistunut Australia-päivän viettoon tuolla kaukana eteläisellä mantereella. Minulla on kokemusta siitä jopa kolmelta vuodelta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä