ujuni.ahmed

Hiljaisuus on myöntymisen merkki

#MeToo kampanja. Luin tänään toimittaja Maria Veitolan IG-päivityksen liittyen hänen saamaansa palautteeseen Metsäketo-juttuun. Maria kirjoitti suoraan, selkeästi ja vahvasti siitä kuinka epäkohtiin puuttuminen, totuudesta sekä rehellisesti puhumisesta ja sydämensä seuraamisesta nousee usein paskamyrsky. Koska vaientamisen kulttuuri toimii vahvemmin ja koska on ehkä fiksumpaa olla HILJAA. Niin minulle kävi, tähän asti. Päätin olla hiljaa ja ottamatta kantaa tähän #MeToo kampanjaan julkisesti, sillä pelkäsin leimautumista. Vielä viime viikolla keskustellessani erään toimittajan kanssa, sanoin hänelle suoraan, että aihe josta en uskalla keskustella on tämä seksuaalinen häirintä.

Seksuaalinen häirintähän on maailmanlaajuinen, aikojen alusta olemassa ollut ongelma, jota tuntuu välillä olevan mahdoton lopettaa, vaikka uskon, että suurin osa tiedostaa sen olevan väärin. Silloin kun tämä kampanja alkoi valtaamaan sosiaalista mediaa, puhuimme kovasti ystäviemme kanssa asiasta. Lähes jokainen ystäväni on jossain vaiheessa elämässään kokenut sitä. Olen keskustellut myös nuorten tyttöjen kanssa asiasta ja huomannut, että heidän kanssaan keskustelua on ehdottomasti käytävä aktiivisemmin. Jokaisen nuoren kanssa, niin tyttöjen kuin poikien, ja tehtävä selväksi, ettei se ole hyväksyttävää.

Rehellisesti sanottuna olen ylläpitänyt keskustelua omasta koskemattomuudesta jo vuosia, maahanmuuttajavanhempien ja nuorten tyttöjen kanssa erityisesti. Olen pitänyt sitä tärkeänä monesta syystä esim. vallitseva hiljaisuus joissakin yhteisöissä antaa valitettavasti väärän signaalin siitä, miten pitäisi toimia joutuessaan seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Siksi usein uhreilla, maahanmuuttajanaisilla ja -tytöillä, jää sellainen kuva, että tästä ei saa puhua. Onhan aihe edelleen tabu. Tämän takia koin otolliseksi tilaisuudeksi nostaa asia taas esille #MeToo kampanjan myötä. En kuitenkaan osannut odottaa, että se juuri hiljentäisi minut.

Hiljentämisellä tarkoitan monia keskusteluja, joita kävin sekä ystävien että tuttujen kanssa asiasta. Suurin osa meistä on kokenut jossain vaiheessa elämässämme seksuaalista häirintää. Kerroin, että olen kirjoittanut blogin asiasta ja että haluan mahdollisimman monen osallistuvan kampanjaan. Yllätyin kuitenkin siitä miten huonona ideana sitä pidettiin vaikka omasta kokemuksistaan puhuisikin. Se mikä shokkina tuli, oli se kuinka suuri naisten pelko asian leimautumista kohtaan on. Eikä vain pelko omasta leimautumisesta vaan leimasta, jonka mahdollisesti koko perhe saa. Omien yhteisöjen kesken ja tästä minua varoiteltiin. Kukaan ei halunnut, että heistä aletaan puhumaan ”likaisina” tai ”kevytkenkäisinä”, koska vielä tänä päivänäkin moni ajattelee, että omalla käyttäytymisellä ja pukeutumisella voi seksuaalista häirintää ehkäistä. Yhteiskunnassamme yleinen keskustelutaso on uhrien puolella ja vaatii äänekkäästi muutosta kun taas yhteisössä keskustelua ei juurikaan ole. Toinen ongelma, mikä ei yllätyksenä minulle tullut, oli häpeä, joka usein tässä on mukana muutenkin.

Reilu vuosi sitten keskustelimme nuorien eri taustan omaavien peruskouluikäisten tyttöjen kanssa koskemattomuudesta sekä omista rajoista. Yksi tytöistä sanoi, että tämä on ihan turhaa. Että jos hän joutuisi esim. raiskauksen uhriksi, niin eihän kukaan uskoisi häntä, koska hän on tämän näköinen. Muut yhtyivät samaan, ja mikä surullisinta, siltä minustakin välillä tuntuu. En tietenkään jättänyt keskustelua siihen, vaan jatkoimme, jatkoimme ja jatkamme edelleen kun se on ajankohtaista. Erään vanhemman kanssa keskustelin samaisesta aiheesta: keskustelemalla nuorten omista rajoista, koskemattomuudesta ja avoimesta keskustelusta, he eivät salli tiettyä käyttäytymismallia, mitä he eivät halua normalisoida, vaan he turvaavat sillä heidän lapsensa luomalla luottamuksellisen ilmapiirin, minkä ansiosta lapsi kertoo heille, jos joutuu uhriksi. Tämä äiti vielä tänä päivänä soittelee minulle, ja olen erityisen ylpeä hänestä.

#MeToo kampanja on ahdistanut minua siitä asti kun se alkoi, mutta ymmärsin, että siihen liittyy erilaiset normit ja keskustelukulttuuri, joiden parissa olen myös varttunut ja elän edelleen. Me tarvitsemme enemmän ääntä ja keskustelua myös tämänkaltaisten arkojen asioiden esille tuomisessa, sillä kaikille se ei ole itsestäänselvyys. Tämän kampanjan tiimoilta en ole ollut tunnistaa itseäni, jolle yleensä ei ole ongelmaa puhua asioista, mitkä koen tärkeäksi, vaikka monet niistä ovatkin saattaneet olla arkaluonteisia ja sen myötä tuntunut kuin olisi tuulimyllyjä vastaan taistellut.

#MeToo kampanja on meillä ollut isosti esillä, mutta on varmistettava, että se tavoittaa kaikki. Meidän on hyvä pohtia, niin kuin moni varmasti onkin pohtinut, ketkä tästä keskustelusta puuttuvat. Kohdistuuko seksuaalinen häirintä hiljaisiin hiiriin, maija meikäläisiin vai meihin kaikkiin? Haluan tämän tekstin lopettaa Marian sanoihin; pitää toimia juuri niin kuin oma sydän ja omatunto sanoo. Olla juuri sellainen kuin on – että muutkin osaavat olla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Toni Rintala

Seksuaalinen flirttailu on osa ihmistä ja eläimilläkin yleistä. Ilman yrittämistä ei muodostu pareja eikä synny jälkeläisiäkään. Ei eläimilläkään jokainen lähestymisyritys tuota tulosta. Torjuja voi tietysti syytellä ahdistelusta, mutta samalla toivoo jonkun muun yrittävän pian uudestaan. Elollisilla kun on kaikilla se pariutumisvietti.

Kun joissakin kulttuureissa on tapana (leikkisästi) ryöstää morsian, pidetään sitä normaalina, siihen kulttuuriin liittyvänä. Kun taas toisaalla vähän koskee ja ehdottelee kanssakäymistä, pidetään sitä ahdisteluna. Elämä on.

Varmaan kaikkia ihmisiä on ahdisteltu. Itse olen joutunut väkivallan uhriksi ja koulukiusatuksikin. Minuun kohdistuneet seksuaaliset ahdistelut olen kuitannut normaaliin elämään kuuluvina. Aivan kuten pienen kiusaamisenkin. Se on kilpailua, joka opettaa. Kaikki eläimet toimivat samoin.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Mitenhän tuo mahtaisi olla, jos ahdistelun kohde välittömästi torjuisi karjumalla, raapimalla, puremalla ja lyömällä ahdistelijan ja perustelisi sen sillä, että täysin luonnollista eläinkunnassa, menisiköhän läpi ja olisimmeko myös valmiit hyväksymään sen?
Ei hyvä argumentti tuo eläinkuntaan vertaaminen. Jotkuthan myös syövät lajitovereitaan.

Toni Rintala

"..torjuisi karjumalla, raapimalla, puremalla ja lyömällä"

Näinhän ihminen on ennekin tehnyt. Ja pitkälle on päästy. Nyt pitäisi siis muuttaa tapoja, koska..? ;)
No joo, en kannata vanhoja tapoja, mutta kehoitan muistelemaan niitä! Niiden avulla meistä on tullut tällaisia.

Jotkut ihmisetkin on syöneet ihmisiä.. ehkö jopa parittelun jälkeen (tällöin tietysti uros on tullut syödyksi). Mutta joka tapauksessa se on ollut melko yleistä aikoinaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Ei eläimilläkään jokainen lähestymisyritys tuota tulosta. ... Kaikki eläimet toimivat samoin.»

Vetoaminen luonnollisuuteen on virhepäätelmä. Lähes kaikki ihmisten lakien tavanomaiset rikokset ovat "luonnollisia", varsinkin jos puhutaan "eläimistä". Tapot, raiskaukset, varkaudet, kaikki. No talousrikokset eivät. Käytännössä kaikki lait asettavatkin rajoja juuri luontaisten tarpeitten toteuttamiselle.

Hankaluutena tässä ahdistelukeskustelussa on rajanveto, erityisesti se, että raja määräytyy subjektiivisesti tekijän ja kohteen mukaan. Haluttu tyyppi (kuten rikas kiinteistömoguli tai missikeisari) saa tarrata perseestä, mutta autappa armias jos joku ei-toivottu tekee.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

"Haluttu tyyppi (kuten rikas kiinteistömoguli tai missikeisari) saa tarrata perseestä, mutta autappa armias jos joku ei-toivottu tekee." No ei se nyt ihan noinkaan mene.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Itse asiassa menee. Lienet tarttunut siihen mikä määrittelee halutun, mikä luonnollisesti vaihtelee henkilökohtaisten preferenssien ja arvojen mukaan. Pointtihan oli kuitenkin se, että identtinen käytös voi olla joko hyväksyttävää tai tuomittavaa, tekijästä riippuen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #33

Max, olet oikeassa osittain. Unohdat nimittäin Markon kommentin toisen puolen.

Identtinen käytös voi olla nimittäin joko hyväksyttävää tai tuomittavaa tekijästä ja häirinnän kohteesta riippuen. Kiinteistömogulilta tai missikeisarilta joku voi hyvåksyä kopelointia, toinen taas ei hyväksyisi näiltä kummaltakaan.

Häirinnäksi asia on tulkittavissa myös siinä tapauksessa, ettei häirinnän kohde näytä häirintään reagoivan.

Olisikin hyvä, että häirintään syyllistyttäisiin työyhteisön ulkopuolella ja että ennen häirintätekoa joka tapauksessa varmistuttaisiin, että kohde ymmärtää häirinnän hyväntahtoisuuden ja osoittaa jonkinmoista suostumusta ja halukkuutta jatkaa kosketteluun tai seksuaaliseen vihjailuun saakka.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Minulle jäi totaalisen epäselväksi miltä osin en ollut oikeassa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #36

Ok. Minusta unohdit kohteen merkityksen.

Sinä sanoit: "Pointtihan oli kuitenkin se, että identtinen käytös voi olla joko hyväksyttävää tai tuomittavaa, tekijästä riippuen."

Marko sanoi, että identtinen käytös voi olla hyväksyttävää tai tuomittavaa, tekijästä ja kohteesta riippuen. Tekijä voi olla toiselle oikea ja toiselle totaalisen väärä.

Tämähän on monen häiritsijän suuri ongelma: kun riittävän moni hyväksyy ja jopa näyttää innostuvan kopeloimisesta ja seksuaalisesta flirttalusta, häiritsijä voi tulla sokeaksi sille, että hän loukkaa ihmisen koskemattomuutta ja syyllistyy häirintään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Nuohan ovat sama asia, kohdehan sen valitsee onko tekijä toivottu.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

#MeToo -kampanja on yksi asia, Maria Veitola toinen, ja ihmisten kokema seksuaalinen häirintä kolmas.

Uskaltaisin väittää, että meistä lähes kaikki ovat kokeneet seksuaalista häirintää. Yksinkertaisesti todennäköisyys sille, että olisi onnistunut elämään koko elämänsä siten ettei lähietäisyydelle olisi koskaan osunut yhtään ainoaa ihmistä, jolle sovinnaisuuden rajat ovat tuntemattomat, on häviämättömän pieni. Se, kuinka vakavaksi häirinnän kokee, on toki henkilökohtaista. Itselleni ei takapuolen tai sukuelinten kähmimisen kohteeksi joutuminen ole jättänyt pysyviä jälkiä, mutten silti lähde vähättelemään jonkun toisen kokemuksia.

Tämänhetkisessä keskustelussa taas ongelma on, että seksuaalisen häirinnän käsitettä yritetään laajentaa sisältämään myös paljon sellaista, jossa rajanveto ei mitenkään voi olla selkeä. Esimerkiksi, puhelinnumeron kysyminen tai ulos pyytäminen. Omasta mielestäni lähinnä perinteisen kohteliasta, kyselytutkimusten mukaan osan mielestä seksuaalista häirintää. Tulevaisuus on Tinderissä? Vai onko siellä väärään suuntaan pyyhkäisykin häirintää?

Maria Veitolan saama palaute on toinen asia. Jos oletetaan että hänen saamansa palaute liittyy Tomi Metsäketoon ei asia ole yksinkertainen. Ihan riippumatta siitä, mitä on tehty tai jätetty tekemättä, Metsäketo on teloitettu syyllisenä ilman oikeudenkäyntiä, yhtenä teloittajana Veitola. Veitola voisi hyvin miettiä onko muita tekoja, joista on oikeutettua leimata ihminen syylliseksi ilman oikeudenkäyntiä.

#MeToo -kampanja on onneton, koska sen ilmeinen tarkoitus on kysymyksen sukupuolittaminen ja toisen sukupuolen kollektiivinen leimaaminen. Parhaimmillaan Helsingin Sanomat jopa julisti, miten se on loukkaavaa, että joku kehtaa puolustautua ja sanoa etteivät kaikki miehet ahdistele -että turpa kiinni siat ja nielkää kiltisti se kollektiivinen syyllisyytenne.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eilen uutisoitiin juuri suomalaisten mielipiteitä valeuutisiin liittyen. Moneen kertaan ylen radio suomen jutussa teroitettiin valtamedian tarkistavan lähteet ja faktat. Veitola edustaa valtamediaa? Unohtuiko faktan ja lähteiden tarkastus? Nyt niitä näytetään tarkisteltavan jälkikäteen. Mitä kaikkea saa levittää keskustelupalstoilla yksittäisistä ihmisistä. Vähän vastaavista on erilaisia ryhmiä ollut aiemminkin tapetilla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep. Minusta on kohtuullisen kuvaavaa, että muutaman (mies)artistin keskinäinen ja yksityiseksi tarkoitettu viestittely johti melkoiseen julkiseen lynkkaamiseen, tai Trumpin (sinänsä ääliömäinen) heitto "pukukoppipuheista" kunnon rutinaan, mutta _tuhansien_ naisten ryhmä, jossa käytiin läpi miesten yksityisasioita lääketieteellisiä tietoja myöten, sai kehotuksen siirtää jutut "tyttöjen saunailtoihin".

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

#metoo on erittäin tervetullut kampanja, jotta häirintäongelman laajuus tulee kaikkien tietoisuuteen. Julkisuus myös kaventaa häiritsijöiden "toimintatilaa".

Häirintä taitaa keskittyä hyvin pienen mutta aktiivisen miesjoukon harteille. Asia vaatisi tutkimista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tämä seksuaalinen ahdistelu on kysymyksenä samantapainen kuin vaikkapa koulukiusaaminen tai muu kiusanteko. Asiasta sopii olla vain yhtä mieltä, eli pitää tuomita sellainen ja tuomita mahdollismman samalla tavoin kuin se tuomio on jo sata kertaa aikaisemmin julistettu. En nyt tässä kommentissani kuitenkaan lähde tälle "turvalliselle" tielle.

Tässä tuomion ilmapiirissä valitettavasti totuudelle ninittäin ei jää tilaa, tai jos joku yrittää jotain totuutta tavoitella, hän tulee varmasti itse tuomituksi.

Ääritapaukset on ääritapauksia ja ne pitääkin tuomita, mutta julkisuudessa on esitetty sellaisiakin tapauksia ahdisteluna tai kiusantekotapauksina jotka on ehkä sellaisiksi koettu, mutta jotka nyt oikeastaan on vain rohkeita lähestymisyrityksiä mutta jotka ainakin tuntuvat aika normaaleilta ja elämään kuuluvilta asioilta.

Esimerkiksi ystävykset voivat kiusata toisiaan, välillä aika raa-allakin tavalla ja ovat silti parhaita ystävyksiä. Rakastavaiset voivat olla välillä toiselleen julmia. Mies voi käsittääkseni joskus laittaa käden naisen polvelle, jos haluaa lähestyä tätä, se on rohkea teko, mutta se voi joskus jopa toimia. Mutta jos se ei toimi, mikä useimmissa tapauksissa on todellisuutta, miehen pitää sitten kestää se nolaus ja henkinen kolaus mikä siitä on seurauksena kun saa pakit. Ei nämä asiat sen kummempia oikeuskäsittelyjä tai julkista käsittelyä mielestäni sen kummemmin vaadi.

Toki jos mies ei voi jättää naista rauhaan, vaikka hänen lähestymisyrityksensä eivät tuota tulosta, niin asia on toinen. Silloin tarvitaan lähestymiskieltoja ja viranomaistoimia sekä oikeuskäsittelyjä.

Sitä että mies joutuisi seksuaalisen ahdistelun kohteeksi en voi lainkaan ymmärtää. Toki sellainen voi olla mahdollista mielikuvituksessa, tai jossain elokuvassa tai näytelmässä.

Toki nainen voi miestä muuten hyväksikäyttää kuin seksuaalisesti ahdistelemalla, miehen seksuaalista halua voidaan kyllä varsin helposti hyväksikäyttää. Nainen voi hyödyntää omaa seksuaalista vetovoimaansa ja hankkia sen avulla miehiltä palveluita, taloudellisia etuja ja muita etuisuuksia, mutta tämä voidaan kyllä pitää miehen omana omana asiana, tai omana tyhmyytenä jos hän tähän lankeaa. Ei näitäkään tapauksia ole pakko julkisuuteen tai oikeuteen viedä. Omassa häpeässä on rangaistusta kylliksi.

Toki muistan elävästä elämästä erään tapauksen jossa ovela nainen puijasi hyväuskoiselta ja lemmenkipeältä mieheltä melkoisen omaisuuden. Tätä tapausta toki sitten puitiin sekä oikeudessa että julkisuudessa ja nainen sai rangaistuksensa oikeutetusti.

Toki nämä ääritapaukset tulee aina selvittää ihan oikeusasteita myöten ja niitä tulee julkisuudessakin käsitellä, toisin kuin yksittäisiä käden polvelle laittamisia.

Toni Rintala

"Sitä että mies joutuisi seksuaalisen ahdistelun kohteeksi en voi lainkaan ymmärtää."

Mua jahtas kerran kaks miestä dildo toisen kädessä uhkaillen työntää sen muhun takakautta. Juoksin karkuun. En yhtään tykänny. Mielestäni kyseessä oli seksuaalinen ahdistelu.

Etkö siis voi lainkaan ymmärtää tapahtunutta vai sitä, että miten en voinut olla tykkäämättä ajatuksesta saada dildo hanuriini?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kamala juttu ja varmaan hirveä kokemus.

Tuntuu varsin miehiseltä agressiolta, tai ahdistelu- tai kiusaamistapaukselta.
En lähde nyt pohtimaan mistä tuollainen tilanne voi syntyä, vaihtoehtoja on useita, miehille tulee helposti kränää, tai ovat vain muuten agressiivivsia.

En voisi kuvitella että naiset, tai edes homomiehet olisivat noin agressiivisia, eikä tuohon, ainakaan minun mielestäni, tuon sinun kertomasti perusteella, mitään romanttista tai seksuaalista näyttäisi välttämättä sisältyvän.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #17

Sulla täytyy olla aika kapea kokemus naisista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

Olet oikeassa. Minun tietoni perustuvat lähinnä siihen mitä isot pojat on kertoneet, sekä tietenkin kirjallisuuteen ja elokuviin. Runoista en paljon mitään ymmärrä.

Itse olen uskaltanut sillee lähestyä ja ahdistella vain yhtä naista, josta sitten tuli ja on edelleen elämänkumppani. Eikä minua ole koskaan kukaan ahdistellut.

En tiedä pitävätkö isojen poikien kertomukset, tai kirjailijoiden kertomukset yhtään paikkanssa, puhuuko ne omasta kokemuksestaan, vaiko mielikuvituksesta. En tiedä puhuuko kukaan totta, mutta näihin kuulopuheisiin minä perustan omat mielipiteeni, enkä siis omiin kokemuksiini.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Aluksi: Todelliseen seksuaaliseen väkivaltaan on puututtava.
Tässä kampanjassa on erikoinen piirre: Miksi juuri nyt yht`äkkiä muisti virkistyi ja kaikki vanhat, pienetkin epämieluisiksi koetut lähentelyt, flirtailuksikin luokiteltavat, ovat kertomisen arvoisia?

Oikeusoppineet ja toimittajat tietävät; yhden osapuolen kertomus ei ole fakta vaan tarvitaan aina useampi näkökulma asiaan ennen kuin syyllinen voidaan tuomita tai esim. kuuma uutinen julkaista.

Olen huolissani oikeusturvasta, joka liittyy tuohon "yhden kertomuksen" faktaan. Mikä on syyttömänä syytetyn oikeusturva asiassa?

Muutama esimerkki: Luin kuinka liikunnan opettajaa syytettiin - siis nyt
jälkijättöisesti - siitä, että hän oli uinut lasit silmillä tyttöjen perässä altaassa. Asiaan oli muka kiinnitetty huomiota jo aikaisemmin. Miksi siitä ei silloin nostettu syytettä, jos aihetta oli? Olen uinut altaassa lasitkin päässä ja ohitseni on varmasti uinut tyttöjä. Minun on keskityttävä uimiseen, enkä näe veden alla mitään. Mutta voisiko joku syyttää minua asiasta, jos niin haluaa?

Kuten tiedämme, oppilaat ovat joskus hyvinkin julmia syystä tai toisesta epäsuosittua opettajaa kohtaa. Voisivatko oppilaat esim. keksiä lähentelytarinoita ja mustamaalata opettajaa - aiheetta? Jos opettaja on syytön, mikä on hänen oikeusturvansa oppilasjoukkoa vastaaan?

Olen kuullut, kuinka juopuneet jo varttuneemmat naiset ovat varsinainen riesa esim pikkujoulujuhlissa, yleensä ravintoloissa sekä laivoilla ja kähmivät sekä ehdottelevat nuorille miehille. Jotkut ovat olleet asiasta hyvinkin vaivautuneita - yleensä se kuitataan huumorilla. Miksi he ovat hiljaa? Saako varttunut, juopunut nainen lähennellä nuoria miehiä?

Ajat muuttuvat. Oli aikoja jolloin ihailimme "etelän sutkisti naisille flirttailevia herrasmiehiä" ja naiset olivat hurmiossa. Suomalaista miestä syytettiin kömpelöksi, kun hän ei ollut kyllin aktiivinen naisten suhteen.

Koskettelu on myös kulttuuri kymymys. Kuvitellaanpa; Suomalainen opettaja on asunut ulkomailla, jossa oppi laskemaan kätensä viattomasti oppilaan hartioille. Siis viattomasti, mutta suomalainen oppilas ei siitä pidä ja haluaa mustamaalata opettajan. Mikä on opettajan oikeuturva?

Esiin on noussut myös esim. elokuva-alalla ilmenneitä, vakaviakin henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkauksia. Miksi ne nousevat esiin vasta nyt, usein kauan tapahtumien jälkeen?

Suomalaisessa politiikassa puhutaan "maan tavasta". Voisiko esim. elokuva-alalla puhua "elokuva-alan tavasta", joka on sinne pesinyt ja sen - jollain tasolla - olivat molemmat osapuolet hyvksyneet - saaden siitä etua itselleen.

Loppuksi se iso kysymys: Voisiko olla mahdollista, että hyvän asian ohessa halutaan mustamaalata ja syylistää myös juridisesti syyttömiä. Some on tähän oivallinen väline - ja ihminen nerokas käyttämään sitä omaksi hyödykseen ja toisen vahingoksi - jos kokee siihen aihetta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Juuri tämä!! Hemmetin hyvä kirjoitus. Voisit pistää oman blogin tuosta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Tiedoksi: Vahingossa klikkasin suosittelua, kun piti vain tarkastaa. Hieman vieras systeemi kun on tämä. En sentään omia tekstejäni...., sori siitä (((=;

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Miksei omia tekstejään voi suositella? Vai pitäiskö niitä peukuttaa alaspäin, jos sellainen olisi mahdollista?

Suosittelun voi myös peruttaa, mutta ei minun mielestäni tarvitse, jos tykkää omasta kirjoituksestaam.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Rohka kirjoitus Ujunilta.

Seksuaalista häirintää voi verrata koulukiusaamseen, jonka ahdistunut kiusattu joutuu häpeäntunteiltaan salaamaan.

Seksuaalista häirintää ja koulukiusaamista, voi psykologisella tasolla verrata myös raiskaukseen tai parisuhdeväkivaltaan. Ne ovat samalla ihmisen itsetunnon nujertamisen yritystä ja henkistä mitätöintiä.

Joissakin yhteisöissä intiimialueista puhuiminen on tabu. Tarkoitus on kontorollaida ihmisten välistä seksuaalisuutta.

Häirintää voi kokea jokainen meistä ja se vaatiikin t i l a n n e t a j u a jokaiselta.

Käyttäjän ujuni87 kuva
Ujuni Ahmed

Hei Liisa,

Kiitos viestistä. Tarkoitus juuri oli kirjoituksella tuoda esille kuinka joissain yhteisössä ei seksuaalisen häirinnän kokemuksia tuoda esille, saati että rohkaistaisiin siihen puuttumiseen. Se on valitettavaa sillä se ruokkii häpeän tunnetta uhreilla jotka välttämättä eivät itsekkään uskalla tuoda asian esiin ja jotka tarvitsevat tukea.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

HSn kritiikkiä eilisestä latteasta A - teeman seksuaalista häirintää koskevasta ohjelmasta:

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005454125.html

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Näissä kommenteissa näkyy, että on unohdettu metoo- ilmiön synty. Kysymyksessä oli oman alansa moguli, jolla oli rahaa ja valtaa ja joka käytti niitä hyväkseen pitääkseen uhrinsa hiljaisina. Ei ollut kysymys mistään flirtistä tai hakkailuista, ei edes pieleen menneistä iskuyrityksistä, vaan seksuaalisesta häirinnästä, väkivallasta ja jopa raiskauksesta.

Miksi sitten liike syntyi? Ihmiset, jotka olivat ahdistelijoihin nähden heikossa, jopa alisteisessa asemassa, tajusivat muiden kertomusten rohkaisemina, että enää ei ollut kysymys pelkästä sana-sanaa-vastaan tilanteesta. Puntit tasoittuivat, kun oli muitakin, jotka uskalsivat kertoa kokemuksistaan.

On turha pelätä, että flirttailu tai parinmuodostus loppuisivat. On vain hyvä, jos tajutaan että tangoon tarvitaan kaksi ja kummankin tulee sitä haluta!

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"tajusivat muiden kertomusten rohkaisemina, että enää ei ollut kysymys pelkästä sana-sanaa-vastaan tilanteesta."

Ja kuitenkin esimerkiksi tänään tunnettu kirjailija möksöttää siitä, miten kymmenisen vuotta sitten sana-sanaa-vastaan -tilannetta ei mukisematta tuomittu hänen näkökulmastaan.

"On turha pelätä, että flirttailu tai parinmuodostus loppuisivat. On vain hyvä, jos tajutaan että tangoon tarvitaan kaksi ja kummankin tulee sitä haluta!"

Ja sitten ei kun kertomaan, miten tuo molemminpuolinen kiinnostus selvitetään siten, ettei ennen varmaa tietoa ylitetä rajaa ja tulla tehneeksi jotain jonka joku voi kokea ahdisteluksi?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ja sitten ei kun kertomaan, miten tuo molemminpuolinen kiinnostus selvitetään siten, ettei ennen varmaa tietoa ylitetä rajaa ja tulla tehneeksi jotain jonka joku voi kokea ahdisteluksi?"

Kyllä se on aina ahdistelua jos yrittää lähennellä toista osapuolta sillee, niinku, tositarkoituksella. Poikkeuksena on tietenkin sellainen tapaus jos vanhemmat tekee avioliittosopimuksen niin ettei asianomaiselta edes kysytä, tai jos parit muuten solmii suhteensa niin että he ei ole sillee tekemisissä ennan papin aamenta.

Mutta voihan siinä käydä niinkin että vaikka lähestyminen seksualisesti on tehty "lailliseksi" jo ennen kuin lähentelyä edes yritetään, niin se voi silti tuntua vastenmieliseltä jommasta kummasta osapuolesta, jolloin se on sitten seksuaalista ahdistelua.

Eihän avioliitossakaan saa ahdistella, toisella nimellä vongata, ei edes omaa puolisoaan saa vongata, jos se puoliso ei sitä halua.

Mutta toisaalta ...... jos ei veikkaa .... ei voi voittaa. Joten pakko sitä vain on yrttää ..... jos meinaa joskus onnistuakin.

Luulen että yrittäminen ei siihen lopu vaikka se tehtäisiin miten lainvastaiseksi tahansa, eivätkä kaikki osaa tehdä sitä tyylikkäästi, kuten eräät.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Ei ollut kysymys mistään flirtistä tai hakkailuista, ei edes pieleen menneistä iskuyrityksistä, vaan seksuaalisesta häirinnästä, väkivallasta ja jopa raiskauksesta»

Weinstein toki syytösten mukaan menikin aika pitkälle. Silti tässä keskustelussa jatkuvasti tulee esille, että seksuaalisen häirinnän raja on aika epämääräinen.

Saatetaan määritellä (IL), että:

    «seksuaalinen häirintä poikkeaa molempien osapuolten välisestä flirttailusta tai vihjailusta sillä, että häirintä on toiselle epätoivottua.»

Vai niin. Kyllä tuo on oikeasti aika hankala määritelmä. Eihän sitä flirttailua tai vihjailua voi tehdä molemminpuolisesti ilman, että toinen aloittaa sen ja toinen lähtee mukaan. Mutta jos kohde kokeekin aloitteen epätoivotuksi, onkin kyseessä rikos.

Tällaisia ehdotuksia annetaan naistenlehdissä (Kauneus & terveys):

    «Naisten hurmaaminen voi tuntua haastavalta, mutta se on itse asiassa melko yksinkertaista: Pilke silmäkulmassa, huoliteltu ulkonäkö, hyvät käytöstavat ja naisen kunnioitus auttavat alkuun. Myös kevyet kosketukset esimerkiksi selkään tai olkapäähän tehoavat.»

KOSKETUKSET? Ihanko oikeasti tänä päivänä saisi koskettaa naista ilman kirjallista suostumusta?

    «Ja suoran toiminnan miehet ovat jees. Jos pussailuttaa niin sitten pussataan, piste. Vähän samaan sarjaan menee myös vihjailu.»

Ei herramunjee.

Itselleni aikoinaan yksi tyttö raivostui koulussa, kun meidät laitettiin tekemään ryhmätyötä kahdestaan. Onhan sekin seksuaalista ahdistelua, että tyttö/nainen tulee nähdyksi ei-toivotun pojan/miehen seurassa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

"Ja sitten ei kun kertomaan, miten tuo molemminpuolinen kiinnostus selvitetään siten, ettei ennen varmaa tietoa ylitetä rajaa ja tulla tehneeksi jotain jonka joku voi kokea ahdisteluksi?"

Miten olisi, jos vaikka keskustelisi toisen kanssa ja pitäisi näppinsä kurissa? Tähän mennessä useimmat ovat tajunneet, milloin signaali on riittävän selvä. Jos kuitenkin tekee virhearvion, on ymmärrettävä mitä sana "EI" tarkoittaa ja myös osattava pahoitella vilpittömästi väärinkäsitystään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Ilmankos paritanssit ovat Suomessa henkitoreissaan, kun se on enemmistön mielestä seksuaalista häirintää. Vai olisiko syy-seuraus päinvastainen? Joka tapauksessa kuvaava esimerkki siitä ettei kyse ole suinkaan järjellä arvioitavissa olevasta asiasta. Tavitaan tunneälyä.

Sitä en halua suinkaan kieltää, etteikö kyse olisikin subjektiivisesta kokemuksesta. Silloin vain liikutaan käytöstapojen ja odotusten, ei juridiikan alueella.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #31

https://www.hs.fi/paivanlehti/12112017/art-2000005...

Mielipidekysely ei ole "syväanalyysiä" itse ilmiöstä. Ihminenkin on sekä subjekti että objekti. Siis tarkoittaa, että kumpikin osapuoli voi olla aktiivinen toimija.

Eikö tämän päivän valveutuneen ihmisen tulisi ymmärtää, mitä on tilannetaju. Se on myös älykkyyden osa - alue.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Moni%C3%A4lykkyysteoria

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #38

Kysely, ja sen tulokset, ovat varsin hyviä työkaluja kuvaamaan sitä, kuinka erilaisia mielipiteitä ihmisillä on siitä, mikä on häirintää ja mikä ei.

Tilannetajusta länkättäminen on melko lailla turhaa silloin jos ihmisiä aletaan syyttää tai jättää syyttämättä sen perusteella. On aika lailla eri asia syyttää ihmistä huonosta tilannetajusta, kuin seksuaalisesta häirinnästä, erityisesti ottaen huomioon erot siinä miten ihmiset kokevat eri asiat.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #40

Puhuin seksuaalisesta häirinnästä yleensä. En kiinnittänyt mitään huomiota näihin yksittäistapauksiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"on ymmärrettävä mitä sana "EI" tarkoittaa ja myös osattava pahoitella vilpittömästi väärinkäsitystään."

Se ymmärtäminen onkin vaikeaa.

Kun nainen sanoo ei,
se voi tarkoittaa kyllä,
tai myös sitä että yritä jätkä kovemmin,
tai että en ole mikään helppo nakki.

Jos se yritys sitten jää siihen yhteen ei:hin,
niin nainen voi pettyä paljon pahemmin kuin itse kysyjä.

:)

Enhän minä oikeasti naisista mitään tiedä,
mutta tällaisen vaikutelman minä olen niistä saanut,
ihan vain kaunokirjallisuuden ja elokuvien,
isompien ja kokeneempien pikien juttujen
sunmuun senkaltaisen materiaalin perusteella.

:)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaha, siis jos osa ihmisistä pitää sellaista keskustelua ahdisteluna, niin ratkaisuehdotus on keskustella ja pitää näppinsä kurissa. Loistava ratkaisuidea.

Sinänsä jännä juttu, että kun ongelmaksi esitetään juuri se, että ahdistelun rajaa ollaan venyttämässä ei-toivotusta fyysisestä kontaktista vääränlaisiin ilmeisiin, katseisiin ja keskusteluihin, kehotetaan välttämään fyysistä kontaktia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hiljaisuus on myöntymisen merkki ja se koira älähtää, johon kalikka kolahtaa. Eli jos joudut ahdistelun kohteeksi, tai joudut perättömien ahdistelusyytösten kohteeksi, niin olemalla hiljaa tai nostamalla asiasta metelin, olet sananlaskujen mukaan aina syyllinen.

Metsäkedon tapauksessa on useita asioita jotka suorastaan pistävät silmään. Ensiksi se, että Metsäketo on tuotu julkisuuteen, ilman että yksikään näistä syytteitä esittäneistä, olisi itse tullut julkisuuteen ja yksilöinyt mitä on tapahtunut. Näin Metsäkedolla ei ole minkäänlaista asianmukaista puolustautumismahdollisuutta ja silti häneltä on viety työtilaisuudet.

Toinen asia on se, että Tinder, missä Metsäkedon kerrotaan toimineen asiattomasti, on seuranhakupalvelu, joka tunnetaan myös pettämissivustona. Eli Tinder on ikään kuin tehtykin asiattomien ja seksuaalisesti virittäytyvien palstaksi. Tuleekin mieleen, ovatko nämä nimettöminä syyttelevät saaneet pakit maan parhaalta tenorilta ja siksi alkavat syytellä häntä anonyymina? Vai ovatko he vartavasten Tinderissä etsimässä julkkiksia ja seuraavat näiden käyttäytymistä siellä, jotta voisivat sitten ottaa asian esille?

Koko Metsäkedon tapaus on vähän kuin Franz Kafkan kirja Oikeusjuttu. Siksi tässä tapauksessa, jokainen Metsäketoa syyttänyt tai hänestä asiattomuuksia kirjoittanut nainen, tulisi tuoda omalla nimellään julkisuuteen ja laittaa yksilöimään syytteensä. Jotta Metsäkedolla olisi asianmukainen mahdollisuus puolustautua julkisesti esitettyjä syytteitä vastaan. Samalla jokainen aiheettomasti Metsäketoa syyttänyt, tulisi laittaa korvausvelvolliseksi, koska Metsäkedolta on viety työt nimettömien syytteiden takia.

Joku oikeusturva Metsäkedollakin tulisi olla ja joku vastuu olla näillä nimettömänä syyttelijöillä.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Mutta minne unohtui maisten tekemissä sukupuolisessa häirinnöissä, sitäkin kun on enemmän kun kerrotaan julki .
Sekös on sallittua, kun joku saa tietää että mies on leski mies, sitä aletaan monen naisen toimesta piirittään .
Ja monasti tuo porukka ei sitten jätä rauhaan, vaikka sanois suoraan ei kiinnosta sen jälkeen alkaa se toinen vaihe .
Ootkos sää homo, kun ei naiset kiinnosta, en ole homo enkä sellaseksi edes tule haluan elää omaa elämääni ilman että siihen kuuluu nais puolisia .
Itse otan tuollasen puuhastelun seksuaalisena häirintänä . terv tepivaari

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Ei muuta kuin ääntä kun häirintää tapahtuu. Baarissakin kun huutaa lääppijälle että näpit irti ja rupeaa sättimään, niin oppii tavoille. Jos tulee välitön reaktion niin oppii pitämään näppinsä kurissa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ujuni Ahmedin kulttuurissa naiset ovat huonommassa asemassa kuin me kantasuomalaiset. Meillä on mielestäni asiat melko hyvin. Mutta maailmalla naisilla voi olla todella tukalat oltavat, eivätkä he välttämättä uskalla edes kertoa raiskauksesta. Ujuni Ahmed on rohkea nuori nainen! Toivottavasti myös oma yhteisö kuuntelee tarkasti.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Taru
Silti naiset tekee sitä sukupuolista häirintää ja tuosta on oma kohtaista kokemusta kun sanoin hän alkoikin homotteleen .
Suomessa nuot lait muuten koskee ihan kaikkia jotka suomeen ovat tulleet ja suomessa ovat kaikki naiset samalla viivalla miesten kanssa .
Olkoot heidän lähtömaassa naisen asema ihan mikä vaan terv tepivaari

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kuten sanoit, Suomessa myös naiset yleisesti harrastavat seksuaalista häirintää. Mitä tämä osoittaa? Ainakin sen että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisessa asemassa. Nujerrettu nainen ei uskaltaisi tuommoisia tehdä (sinänsä paha asia, mutta ei naiset sen kunnollisempia ole kuin miehetkään, pahoja juttuja tekevät molemmat sukupuolet).

Ujuni Ahmedin kulttuurissa on toisin. Naisten asema on usein huono ja on hyvä että Ahmed uskaltaa nousta esiin ja kertoa asioista - Muutos on siis mahdollinen. Meidän pitää tarkalla korvalla kuunnella ja ymmärtää ja auttaa siinä missä voimme, eikä ainakaan kieltää ongelmien olemassaolo.

Hesarissa oli tänään juttu nuoresta afgaanimiehestä joka tuli Suomeen 16 v. Hän on nyt 18v. Hän sai matkarahat siten, että pikkusisko myytiin vaimoksi jollekin miehelle. Siis pojan vanhemmat toimi näin - isoveli lähetettiin turvaan ja pikkusisko myytiin vaimoksi. Ei kuulosta kovin hyvältä! Muistakaamme siis että Suomessa naisilla ja tytöillä on todella hyvät oltavat. Ja tätä hyvää pitää yrittää siirtää myös maahantulijoiden arkeen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jokainen tietää, että naiset ja lapset ovat kaikista hädänalaisimpia monissa maissa, joista meille tulee turvapaikan hakijoita. Siksi on varsin omituista, että sieltä lähteville nuorille miehille tarjotaan meiltä turvapaikkaa. Kun aivan hyvin voisimme kieltää heiltä turvapaikkaoikeuden ja ottaa sen sijaan näitä kaikista hädänalaisimpia.

Olen joissakin vaihtoehtopalstoilla nähnyt kuvia näistä vokeista ja miten suomalaiset tasa-arvoiset naiset istuvat jopa turvapaikan hakijoiden sylissä. Joten asia laittaa kirjoituksesi myötä miettimään niitä syitä, joiden perusteella tänne otetaankin niitä, jotka vähiten ovat vaarassa ja hädänalaisia?

Käyttäjän ujuni87 kuva
Ujuni Ahmed

Hei Nita,

Kiitos sulle myös viestistä. Tämän kirjoituksen tarkoitus oli vaikka kommenteissa ehkä meni sivu raiteille, että juuri monessa yhteisöissä ja suomessa naisten asema on todellakin eri kun mitä keskusteluissa julkisella tasolla käydään. Se on minusta sääli. Ihmisten lähtömaat ja kotikasvatus vaikuttaa suuresti heidän asemaansa, ja arvomaailma sekä ideologia joka saattaa poieta suuresti suomalaisenn yhteiskunnan.

Ylipäätänsä naisen tai miehen seksuaalisuus on monesti tabu ja siksi mielestäni mitä enemmän maahanmuuttajataustaiset naiset pitävät kovaa ääntä aiheen tärkeydestä ja tuomisevat, sitä paremmin se antaa viestin "sisään" päin ja tavoittaa niitä joita ei julkinen keskustelu tavoita. Minusta yleinen keskustelutaso naisten asemasta on välillä todella ristiriitainen kuin joissain yhteisöissä. Siinä missä välillä käymme keskustelua (yhtään vähättelemättä) naisen eurosta, käymme joissan yhteisössä keskustelua siitä että näinen voi lähteä opiskelemaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #53

Kiitos vastauksesta! On hyvä että sinä ja varmasti monet muutkin uskallatte puhua naisten kohtaamista ongelmista omissa yhteisöissänne. Itseäni harmittaa kun Suomen naisasianaiset eivät uskalla tarpeeksi puolustaa maahanmuuttajanaisia kulttuurisensitiivisyytensä vuoksi. Koetaan että ei saa kajota toiseen kulttuurin. Minä taas ajattelen toisin, mielestäni epäkohtiin pitää voida aina puuttua. Ei ole oikein että tyttöjä ja naisia alistetaan julmasti monien kulttuurien piirissä.

Me naiset täällä Pohjolassa olemme tottuneet suureen vapauteen, joten meidän on ehkäpä vaikea asettua muiden naisten asemaan. Naisten työpanosta on Pohjolassa aina tarvittu koska elämämme on ollut ankaraa jo sääolosuhteiden vuoksi, ja luultavasti siksi naisen asema on alunperinkin ollut vahvempi kuin muualla.

Mika Sarivaara-Satta

Muslimitytön hiljaisuus todellakin on myöntymisen merkki.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Nita
Ei tuo hyvä asia olekkaan, mutta me asumme suomessa emme muualla, ja kaikkia koskee suomen laki olkoot kulttuuri erot minkälaisia hyvänsä .
Suomessa elämme kaikessa suomen lakien mukaan, elikkä kyllä se sukupuolinen häirintä naisen tekmänä on aivan samaa luokkaa kun miehenkin tekemä .
Ei suotavaa keneltäkään terv tepivaari

Petteri Hiienkoski

Monimutkainen vyyhti, jossa on vähintää kaksi puolta. Tuottaja Harvey Weinsteinin tapaus on avannut Hollywoodissa Pandoran lippaan.

Seksuaalinen ahdistelu liittyy erityisesti valta-aseman hyväksikäyttöön. Ahdisteltu on tai voi näyttää olevan puolustuskyvytön ja pakotettu "hyväksymään" lähentely, johon hän ei muuten ehkä suostuisi. Toisaalta ahdisteltu saattaa myös käyttää valta-aseman väärinkäyttäjää hyväkseen, saadakseen hänen avullaan itselleen valtaa. Hänhän on myös saattanut vietellä ahdistelijaansa. Kun hän on saanut tarvitsemansa hyödyn, hän voi ilmoittaa olleensa vain ahdistelun uhri tai kiristää tällä lisää valtaa.

Kuka siis käytti hyväkseen ja ketä? Missä on totuus?

Ahdistelijan ei alun alkaenkaan olisi tietenkään kannattanut ryhtyä mihinkään mitä voi pitää ahdisteluna. Ei, vaikka häntä olisi siihen vietelty. Sitäkin voi näet pitää ahdisteluna.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Aina voi sanoa: älä, kuten taannoin totesin niin minuakin "hipelöitiin".
http://juhanivehmaskangas.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ Mutta se oli eri juttu se, koska olin jo nuori mies ja minua hipelöi opettaja, ja tykkäsin siitä.

Tässä taannon "tönein" yhtä tyttöä, joka sitten aina kanssani jutteli, ja sanoi jopa "katsotaan" - ymmärsin väärin, ja siitä on nyt jo kirjakin tulossa - piti tulla jo. Julkaisu kuukauden verran myöhästyi. Alkuosan löytää googlettamalla: Tinkimiehen rakkauskirja.

Elämä ei aina ole - ei ole - helppoa siis. Itsenäisyyspäivä - just - ymmärrätte?

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Juhani .
Mutta kun sanoo ei tehoa lainkaan, eniten asiassa ärsyttää että nuot häiritsijät ovat nuoria naisia n 30 -40 välissä .
ja itse olen 70 v omat tytärkin on jopa 45 v mutta pitänee muuttaa muualle että ei häiritse sen jälkeen .
Niin tuo häirintä alkoi kun saivat tietää jostain että olen leski ollut jo jonkin aikaa terv tepivaari

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Välty syytteiltä, älä katso naista.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Jarmo
Voihan sen noinkin tehdä sekään ei tehoa noihin kolmeen mitenkään olen koittanut kiertää na alueet jossa nuot itse liikkuu .
Onneksi ovat aamu unisia että pääsen silloin karkaan ahdistelulta . terv tepivaari

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kylläpä sinulle on käynyt huono tuuri! Oletko sanonut ettei kiinnosta. Sano vaikka että vaimosi oli ainut suuri rakkaus ja ettet halua ketään muuta. Se voisi tehota.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Mielestäni tämä asia on sellanen jossa pitää katsella ahdistelua molempia sukuolia koskevana koskapa sellasta on puolin jos toisin .
Eikä se muuksi muutu joskin en hyväksy lääppimistä kummaltakaan terv tepivaari

Petteri Hiienkoski

Teuvo Mast! Otat esiin TABUN, jota yleisesti ottaen ei haluttaisi myöntää.

Poikiin ja miehiin kohdistuva seksuaalinen ahdistelu saattaa olla paljon yleisempää kuin osataan edes kuvitella. Ahdistelun kohteeksi joutumisen tunnustaminen on todennäköisesti sosiaalisesti jopa vaikeampaa miehille kuin naisille. Asialle saatetaan naureskella ikään kuin se ei olisi edes todellista. Siihen ei suhtauduta asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Miehiin kohdistuvana seksuaalinen ahdistelu taitaa harvemmin olla flirttailua, jonka suhteen miehet ovat todennäköisesti sallivampia kuin naiset, vaan vakavaa ahdistelua, jollainen jatkuu lopettamispyynnöistä huolimatta.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Nita
Olen sanonut ei tehoa enkä minä sitä huonona tuurina pidä itselleni vaan tunkeiluna .
Ja syynä on että nuot naiset on minulle liian nuoria,kun nainen on n 30 -40 kymppinen mitä sellasella tekee 70 vuotias mies ei sitten yhtään mitään .
Kiva n 60 vuotias + - n 2 v sellanen mummeli saa paikan vaikka huomenna terv tepivaari

Petri Hämäläinen

Erittäin hyvä omakohtainen kirjoitus.

Pääsävy oli se että maahanmuuttjat joutunut kantaväestön awksuaalisen häirinnän kohteeksi ja esimerkki kuvaa, ettei tällaisessa tilanteessa uhria uskota.

Mielestäni tämä on ihan merkittävä ongelma.

Olisin kuitenkin kaivannut näkemystä siitä miten oma etninen yhtwisö tämän kokee ja miten tätä kohtelee.

Pitää mielestäni ottaa huomioon, että maailman mitakaavassa seksuaalinen häirintä ei ole länsimainen ilmiö. Se on kaikkein räikeintä ja yleisintä (Intian ohella ja poikeuksena Vietnam ja Thaimaa) juuri niissä maissa joista pääasiallinen maahanmuuttajaväestö saapuu eli arabiankielisissä maissa. Räikeimpänä näistä viimeeksi mainituista Egypti.

Toimituksen poiminnat