ujuni.ahmed

Länsimaiden "vaaroista" jäähylle!

 

Meillä on kaunis maa. On terveyshuoltoa ja ilmainen huippuluokan koulutus. On turvallista lasten liikkua yksin, toisin kuin suuressa osassa maailmaa. On meillä nuorille tukea antaa kun sitä kaipaavat ja senioreistamme pidämme huolta. Näin ollen voimme itseämme hyvinvointivaltioksi kutsua. On meillä tasa-arvoa, sananvapautta ja vapautta harjoittaa uskoaan, tai ainakin pyrimme siihen. Ja tietenkin onhan meillä sisua myös kritisoida itseämme, myöntää virheemme ja epäkohtamme korjata yhteisönä.

Kysymys kuuluu onko hyvinvointivaltio sitten hyvin voiva kansa?

Jo muutamia vuosia nuorisotyötä tehneenä yksi suurimmista huolistani on ollut toistuva ilmiö, jota emme ole tilastoineet ja johon emme ole kehittäneet puuttumiskeinoja, nimittäin maahanmuuttajataustaisten nuorten omin sanoin ”kärsimään tuomiota” vanhempiensa lähtömaahan.  

Vanhemmat kokevat oman teini-iän eriävän sen verran suomalaisen nuoren teinivuosista, jolloin he kokevat uhkana yhteiskunnan käsityksen nuoruudesta ja he näkevät ainoana ratkaisuna pelastaa nuori näistä heidän näkemyksen mukaan ympärillä vallitsevista vaaroista.

Näen tässä monta ristiriitaisia ja nuoren identiteetille vahingollisia tekijöitä. Ensinäkin lähtöaika on ajoitettu kriittiseen ajankohtaan nuoren kasvun kehityksen kannalta. Lähtö tutusta ja turvallisesta ympäristöstä tuntemattomaan ympäristöön saattaa aiheuttaa suurta hallaa ja epävarmuutta nuorelle. Puhumattakaan siitä että lähtöä ei ole suunniteltua eikä käyty läpi nuoren kanssa. Useimmissa tapauksissa nuoria on myös huijattu lomamatkalle josta kehkeytyykin pitempi ajanjakso, jolloin jälleen kerran nuori on epätietoinen milloin jos milloinkaan pääsee takaisin kotiin.

Itse olen tehnyt töitä sekä lähteneiden että monen palaneiden nuorten kanssa ja korjaava nuorisotyö on tässä kohtaa enimmäkseen liian myöhäistä. Vanhemmat usein lähettävät sukulaisten luokse nuoret tai sisäoppilaitoksiin joita itse näen kyseenalaisina sillä heidän opetusmenetelmät ovat hyvin kaukana siitä mihin me olemme täällä suomessa tottuneet. Sen lisäksi suurin osa palaajien mukana ei tule minkäänlaisia todistuksia jolloin emme tiedä mitä he ovat siellä oppineet.

Olen myös ollut yhteydessä moniin vanhempiin, jotka ovat turvautuneet jäähy ratkaisuun sekä niitä jotka ovat harkinneet tätä ratkaisua. Täällä vanhempien ja yhteiskunnan kokemukset ja käsitykset nuoruudesta ovat eri. Siinä missä he ovat olleet ”aikuisia” ja jopa vanhempia iältään hyvin nuorina, täällä aikuisuuden käsite on aivan erilainen. Toinen haaste on myös pelko viranomaisia kohtaan sekä huoli nuorten omien juurien ja uskontojen laiminlyömisestä. Ongelman ydin kuitenkin on siinä, että vanhemmat eivät koe kuuluvansa osaksi tätä yhteiskuntaa ja he haluavat suojella tätä heidän lapsiltaan. Minusta on äärimmäisen radikaalia, että vanhemmat näkevät turvallisemmaksi vaihtoehdoksi lähettää lapsensa yksin maihin joista he ovat alun perin hakeneet turvapaikkaa suomeen ja joita on edelleen luokiteltu turvattomiksi.

Huoli kyseisistä nuorista ja ilmiöstä on noussut esille julkisuuteen muutaman kerran ja siitä huolimatta viranomaisten kädet ovat olleet niin sanotusti sidottuja. Miten me yhteiskuntana ja kasvattajina pystymme tukemaan sekä vanhempia että näitä nuoria normaalien teini-iän koettelemuksissa, jotta kenenkään ei tarvitsisi turvautua näinkään radikaalisiin ratkaisuihin?

 

http://80.248.162.139/export/sites/default/lapset_nuoret_perheet/pdf/Sel...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Meillä on kaunis maa. On terveyshuoltoa ja ilmainen huippuluokan koulutus. On turvallista lasten liikkua yksin, toisin kuin suuressa osassa maailmaa. On meillä nuorille tukea antaa kun sitä kaipaavat ja senioreistamme pidämme huolta. Näin ollen voimme itseämme hyvinvointivaltioksi kutsua..."

Työsarkaa siis riittää vielä Kokoomukselle.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Länsimaat tarvitsevat "vaaroja" kiihkeästi, koska asiat eivät ole ihan reilassa. Vaaroja tarvitaan myös äärioikeiston kannatuksen kurissa pitämiseen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Leipäjonot ja asunnottomien syysiltamat sekä lissääntyvä valtionvelka. Kaikki ei siis ole ihan niin kuin pitäisi tässä vieraskoreassa maassamme.

Ilkka Huotari

Mikä tämä "tuomio" siis on ja mikä sen tarkoitus on?

Lähtömaan (joka ilmeisesti koetaan vielä omaksi maaksi) kulttuurin opettaminen?

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

"Jo muutamia vuosia nuorisotyötä tehneenä yksi suurimmista huolistani on ollut toistuva ilmiö, jota emme ole tilastoineet ja johon emme ole kehittäneet puuttumiskeinoja, nimittäin maahanmuuttajataustaisten nuorten omin sanoin ”kärsimään tuomiota” vanhempiensa lähtömaahan."

Tarkoittaako käytäntö sitä, että vanhemmat haluavat estää/vaikeuttaa lapsiensa sopeutumisen Suomen kulttuuriin ja länsimaisiin tapoihin?

Jos näin on niin ei todellakaan ole kannatettava käytäntö.

Tässä maassa pitäisi ensisijaisesti olla Suomen kansalainen ja sitten vasta jotakin muuta. Suomalaisiin tapoihin, länsimaiseen kulttuuriin ja arvoisin tulisi sopeutua niin pian kuin mahdollista.

Ei voi olla niin, että "rakennetaan valtioita Suomen sisään".

Toimituksen poiminnat