ujuni.ahmed

Kunniaväkivaltaa ei saa katsoa sormien läpi!

Suomessa on ensimmäistä kertaa tuomittu ihminen kunniamurhan valmistelusta. “Mä poltan sen, enkä vain tapa.” uhosi tuomittu esitutkinta-aineiston mukaan ystävilleen käymissään keskusteluissa. Miten tällaista voi tapahtua 2017, miettii moni. Tapahtuu sitä ja tapahtuu valitettavan paljon.

Nuoruuden ympäristössäni oli paljon kunniaväkivaltaa ja aiheen erityinen läheisyys muistutti minua siitä, kuinka emme vieläkään tee tarpeeksi näkyvää työtä kunniaväkivaltaan puuttumisen ja ennaltaehkäisyn eteen. Kunniaväkivalta on haastavaa siinä, että sitä on vaikea tunnistaa ja siihen on vielä vaikeampaa puuttua. Ihmettelenkin, että vaikka kunniaväkivalta kohdistuu pääasiassa tyttöihin ja naisiin, niin naisten oikeuksiin profiloituvat feministijärjestöt jättävät sen täysin huomiotta.

 

Mitä on kunniaväkivalta

Kunniaväkivalta on tiettyihin kulttuureihin jäänyt negatiivinen piirre, joka johtaa naisten sortamiseen.             

THL:n määritteli 2015 seuraavasti:

”Kunnia-ajattelussa naisilla ja miehillä on usein eri roolit. Naisten ja tyttöjen kunnia ajatellaan tarvitsevan erityistä suojelua. Poikien ja miesten velvollisuus puolestaan huolehtia suojelusta kontrolloimalla erityisesti naisten seksuaalikäyttäytymistä. Kontrolloijan asemassa voivat olla myös naiset, esimerkiksi äiti voi kokea tarvetta kontrolloida tytärtään. Yleensä ajatellaan esimerkiksi, ettei naisella saa olla kokemuksia seurustelusta ja seksistä ennen avioliittoa. Kunniaan liittyvän väkivallan muotoja ovat esimerkiksi tyttöjen ja naisten ympärileikkaus ja pakkoavioliitto. ”

Eli tiivistettynä keskiössä on jonkinlaisen kunnian ja maineen ylläpitäminen perheessä, suvussa tai yhteisössä.

 

Miksi asialle ei ole tehty mitään?

Syystä voi ihmetellä, että kun kerran kunniaväkivalta on kulttuurillinen, kohtuullisen yleinen piirre, miksei sitä tilastoida ja miksei tapauksista olla aikaisemmin uutisoitu.

Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Maija Jäppinen, lausui aiheesta Suomenmaa- lehdessä seuraavasti:

”Koulutusta kunniaväkivallan ehkäisemiseksi kaipaavat niin poliisi, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, opettajat kuin maahanmuuttajien kanssa työskentelevät [...] Suurin ongelma on, että kunniaan liittyvää väkivaltaa ei tunnisteta Suomessa eikä uhreja osata suojella” toisaalla hän on kommentoinut: ”Suomessa ollaan selvästi muita Pohjoismaita jäljessä kunniaan liittyvän väkivallan tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa. Mitä täytyy tapahtua, että tähän herätään?”

Vähän aikaan sitten kävin  keskustelun muutaman eri tahon kanssa siitä miksi esimerkiksi ympärileikkauksesta ei mainita kouluissa lapsille ja nuorille. Vastaukset oli miltei samasta suusta: ”Onko oikea paikka? Mitä jos luokassa on mahdollisesti uhri?”

Hämmennyin kovasti.  Miten ympärileikkauksesta puhuminen ääneen eroaa muista seksuaalirikoksista? Kulttuuriin liittyvien negatiivisten vanhollisten perinteiden puiminen  tuntuu  ennemmin olevan tabu viranomaisille, kuin itse kulttuureille.

Olen työssäni huomannut kuinka viranomaiset pahimmillaan vetävät maton uhrien jalkojen alta. Kunniaväkivalta tapauksiin puuttumisessa tärkeimmässä roolissa on perheiden kanssa tehtävä ”yhteistyö”. Siinä vaiheessa kun nuori uskoutuu puhumaan asiasta ja mahdollisesta kunniaväkivallasta, pahin virhe mitä voidaan tehdä on laittaa uhri saman tien käymään asia läpi vanhempiensa edessä.  Olen ollut tilanteessa jossa nuori uhri on joutunut, omalla kielellään tulkin välityksellä, vakuuttelemaan sosiaalityöntekijöitä kotiolojensa sietämättömyydestä perheenjäsentensä painostaessa vieressä. 

Tulkit ovat tässä myös ongelma. Tulkit kun usein tulevat samasta yhteisöistä kuin asiakkaat ja voivat pahimmillaan, yhteisön paineen takia, asettua uhria vastaan.

 

Kunniaväkivalta otettava tosissaan tai mikään ei muutu

Nuorempana kommentoin lehtihaastattelussa silloisesta ympäristöstäni ja tyttöjentalosta:

”Menin sinne ensimmäistä kertaa yhden kaverini kanssa. Kesti siinä melkein vuoden ennen kuin todella aloin luottaa Tyttöjen Talon työntekijöihin. Turvatalosta kuulin vain, että jos joku tyttö oli mennyt sinne, niin seuraavana päivänä sieltä oli soitettu vanhemmille ja tyttö joutui palaamaan samaan tilanteeseen.  Alle 18-vuotiaaat palautetaan kotiin ja täysikäisille sanotaan että asia ei kuulu meille”.

Voima-lehden juttu oli otsikolla  ”Vaiennettu Väkivalta” vuonna 2009 ja silti Aamulehti otsikoi vielä viime vuonna, 2016  otsikolla: ”Kunniaväkivalta rantautui Suomeen, mutta siihen ei osata puuttua”. Siinä välissä aihe oli myös säännöllisesti otsikoissa mm. Iltalehti (2010): ”Naisjärjestö: Kunniamurhia tehdään myös Suomessa”. Kunniaväkivallan olemassaolon Suomessa ei siis pitäisi olla joka vuosi yllätys.

Epäilenkin, ettei ole kyse kunniaväkivallan tunnistamisesta vaan olemattomista puuttumiskeinoista. Oikeusjärjestelmämme ei välttämättä edes tunnista kunniaväkivaltaa ja jos tunnistaa, ei viranomaiset eikä sosiaalityöntekijät siihen useinkaan osaa puuttua.  

Nuoruuden ympäristössäni oli paljon kunniaväkivaltaa, mutta kukaan meistä ei oikein osannut käsitellä sitä tai edes nimetä sitä oikealla termillä koska ulkopuolinen tuki ja informaatio oli olematonta. Surullista on, että myös nykynuoret saattavat olla tietämättöminä kunniaväkivallan ja sen ratkaisujen suhteen, koska kouluissa asiasta ollaan hiljaa.

Kysynkin nyt: Ollaanko Suomessa lainkaan ajan tasalla kunniaväkivallan suhteen, jos ensimmäinen tuomio kunniamurhan suunnittelusta tuli vasta nyt?  Uskooko joku todella, että tämä olisi ollut ensimmäinen viranomaisten tietoon tullut tapaus. Peräänkuulutan viranomaisilta jämäkämpää otetta tämän ongelman suhteen. Ihmisten ruumiillisen koskemattomuuden takaaminen on kuitenkin valtion tärkeimpiä ellei tärkein tehtävä. Väkivalta ei voi olla yhtään sen vähempää tuomittavaa, eikä kynnys siihen puuttumiseen saa olla yhtään korkeammalla, vaikka väkivallanteko tapahtuisi kotona.

Älkääkä kukaan ajatelko että tämä koskettaa vain maahanmuuttajia. Sillä miten käy suomalaisen kulttuurin jos arkipäivän väkivallan annetaan yleistyä? Miten käy turvallisuudentunteellemme jos ruumiillinen koskemattomuus ei enää ole itsestäänselvyys? Miten kukaan voi kotoutua, jollemme onnistu kitkemään edes lähtömaiden kulttuurien selkeitä laittomuuksia.

 

Kunniaväkivallalle on laitettava yksiselitteinen stoppi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kunniaväkivaltaa esiintyy, koska virallisen totuuden mukaan sellaista ei ole olemassakaan maahanmuuttajamiesten kiistäessä koko ilmiön.

Yksikään kunniaväkivaltakulttuureista sivistyneeseen länteen muuttanut mies ei ole ikinä valmis myöntämään sitä seikkaa, että olisi valmis murhaamaan silmää räpäyttämättä äitinsä tai sisarensa perheen tai suvun kunnian säilyttämiseksi ja jos ei itse tekisikään niin aina löytyy serkkuja ja muita sukulaisia, joille teko ei tuota tunnontuskia.

Ruotsissakin ehti tapahtua lukuisia nuorten maahanmuuttajanaisten "itsemurhia" mm. parvekkeelta hyppäämällä, ennen kuin viranomaiset ymmärsivät, mistä on kysymys.

Kysymys ei myöskään ollut eutanasiasta, vaikka kuolemaa näissä tapauksissa avustettiinkin parhaimmillaan jopa koko suvun voimin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jo blogitekstin toisessa virkkeessä käy ilmi, että kunniamurhan valmistelusta tuomittu oli tunnustanut valmiutensa (ja halunsa) murhaan kunnian säilyttämiseksi. Oletatko/tiedätkö tuomitun olevan nainen, vai etkö lukenut kuin otsikon?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Voisitko edes hetken pohtia kannattaako viisastella vakavasta asiasta varsinkin kun jokainen ajatteleva ihminen tietää keitä kunniamurhaajat ovat ja mistä kunniamurhissa on kysymys.

Onko kohdallasi sovellettava Halla-Ahon toimittajavertausta, oletko a) tyhmä b) mulkku.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Jätän älyni ja luonteeni arvioinnin lukijoiden tehtäväksi.

En viisastellut mitään. Ihmettelin miten kukaan on niin ennakkoluuloinen, että olettaa kaikkien toisesta kulttuurista tulevien ajattelevan tietyllä tavalla. Harvoin törmää noin ennakkoluuloiseen ja ylimieliseen asenteeseen, mitä kommenttisi edustaa. Se että esitin oman kommenttini outoa ilmaisuasi ivaten, oli vain tuon ihmetykseni alleviivaamista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

Tarkennus: Olihan kommenttini toki viisastelua. Mitä piti sanomani, oli ettei viisastelu ollut itsetarkoitus. Pyrkimyksenäni oli herättää kriittistä itsetutkiskelua, missä mitä ilmeisimmin epäonnistuin surkeasti.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Ihmettelenkin, että vaikka kunniaväkivalta kohdistuu pääasiassa tyttöihin ja naisiin, niin naisten oikeuksiin profiloituvat feministijärjestöt jättävät sen täysin huomiotta."

Tuossa kirjoituksessasi mainitussa Ilta-sanomien uutisessa puhutaan Monika-Naisista naisjärjestönä, minkä lisäksi he pitävät yllä turvakotia väkivaltaa kokeneille naisille, myös kunniaväkivaltaa kokeneille. Eivätkö Monika-Naiset ole mielestäsi naisten oikeuksiin profiloituva feministijärjestö?

Myös Tuomas Enbusken jatkuvasti esille tuoma Naisasialiitto Unioni on tässä toissavuotisessa lausunnossaan kiinnittänyt huomiota siihen, etteivät viranomaiset välttämättä tunnista kunniaväkivaltaa. Ei oikein näytä siltä, että naisiin kohdistuva kunniaväkivalta olisi jätetty täysin huomiotta.

"Maahanmuuttajataustaisten naisten kokeman väkivallan kohdalla korostuu tarve erityisammattitaitoon ja palvelujen monipuoliseen tarjoamiseen eri kielille. Esteinä avun saamiselle tai ylipäätään sen hakemiselle saattavat kielitaidottomuuden lisäksi olla esimerkiksi puutteelliset tiedot saatavilla olevasta palvelujärjestelmästä sekä Suomen lainsäädännön takaamista oikeuksista, velvollisuuksista ja mahdollisuuksista. Lisäksi viranomaisilta puuttuu koulutusta, jotta he osaisivat aktiivisesti tunnistaa esimerkiksi kunniaväkivallan ja tyttöjen sukuelinten silpomisen naisiin kohdistuvaksi väkivallaksi."

http://www.naisunioni.fi/uutiset.php?aid=116194&k=...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Feministijärjestö Naisasialiitto Unioni toisin sanoen ei halua puuttua mitenkään ongelman (kunniaväkivalta) varsinaisiin syihin, vaan hoitaa ainoastaan oireita. Selvä homma.

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Kiitoksia hyvästä kirjoituksesta Ujuni!

Tämä aihe on hyvin tärkeä ja vaikea aihe, josta ei saa vaijeta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tämä on monimutkainen aihe.

  «Kontrolloijan asemassa voivat olla myös naiset, esimerkiksi äiti voi kokea tarvetta kontrolloida tytärtään. Yleensä ajatellaan esimerkiksi, ettei naisella saa olla kokemuksia seurustelusta ja seksistä ennen avioliittoa. Kunniaan liittyvän väkivallan muotoja ovat esimerkiksi tyttöjen ja naisten ympärileikkaus ja pakkoavioliitto.»

Tytöillä ja naisilla siveys on valtti markkina-arvotekijä avio- ja pariutumismarkkinoilla kaikissa kulttuureissa, vaikkakin erityisesti perinteisissä kulttuureissa. Ei ole aivan ongelmatonta syyttää yksinomaan vanhempia siitä, että he haluavat edesauttaa lastensa pärjäämistä elämässä.

Joissain maahanmuuttajaryhmissä on toki merkittävää eroa valtaväestöön nähden siinä, mitä niissä eniten arvostetaan parisuhteissa ja siten siinä, minkä katsotaan olevan lapsille parhaaksi. Osin tämä johtuu siitä, etteivät vanhemmat hyväksy tai vain näe sitä, miten heidän lastensa tulevaisuus on valtakulttuurin keskuudessa. Monien on vaikea ymmärtää, että oman kulttuurin tärkeillä asioilla ei tällä ole kaikille aivan niin paljoa väliä.

Lasten kunniallisuus on usein heidän oma etunsa, eikä sillä sinällään ole mitään tekemistä vanhempien kunnian kanssa. Itse määrittelisin, että kunniaväkivallasta on kyse vain sellaisissa tapauksissa, joissa lapsen kontrolloinnilla pyritään ylläpitämään vanhempien kunniaa. Onhan toki niin, että yhteisöissä lasten käyttäytyminen vaikuttaa siihen, miten vanhempia arvostetaan. Vanhempien kunnian erottaminen lapsen omasta kunniasta välittämisestä on kuitenkin vaikeaa.

Sinällään Suomessakin vanhempia kannustetaan tuntemaan ylpeyttä lapsistaan, jos lapset pärjäävät koulussa tai harrastuksissa, tai käyttäytyvät hyvin. Ylpeyteen kannustaminen merkitsee samalla kunniahakuisuuden hyväksymistä. Tällöin esimerkiksi kannustaminen rehellisyyteen on yhtä lailla "kontrollointia" kuin kannustaminen muihin arvostetuiksi koettuihin tapoihin, kuten siveyteen. Kyse ei ole vain käytöksestä – joskus vanhemmat voivat hävetä lapsiaan ihan vain vammaisuuden vuoksi.

Yleisemmin sitä kontrollointia kait kutsutaan kasvatukseksi. Tosin miltä osin vanhempien rooli kasvattajina toimii, siitä on aika montaa mieltä. Kodin ulkopuolisen persoonallisuuden ja käyttäytymisen suhteen olettaisin, että vanhempien mahdollisuudet ovat aika vähäiset.

Suomessakaan ei ole tavatonta, että lasten kontrollointiin liittyy väkivaltaa. Joka kuudes hyväksyy ruumiillisen kurituksen (joissain arvioissa kolmannes) ja käytännössä yli puolet jossain vaiheessa siihen syyllistyy, hyväksyi tai ei. Tavallisesti kuitenkin lienee kyse muusta tottelemattomuudesta kuin kunniattomasta käyttäytymisestä.

Ehkä siksi pitäisi ensisijaisesti puhua väkivallan käytön ongelmasta lasten kontrolloinnissa kuin kunniaväkivallasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tytöillä ja naisilla siveys on valtti markkina-arvotekijä avio- ja pariutumismarkkinoilla kaikissa kulttuureissa"

Naurettavan lapsellinen väite tämän päivän Suomessa. Mikäli suomalainen mies etsii neitsyettä avioitumistarkoituksessa niin uuninpankolle kyllä jää odottelemaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Naurettavan lapsellinen väite tämän päivän Suomessa.»

Oliko tämä mutua vai pystytkö viittaamaan johonkin tutkimustietoon? Ainoa tietämäni tutkimus, missä Suomi on ollut mukana, oli Bussin 1989 Sex differences in human mate preferences. Suomessa aiemmilla seksikumppaneilla oli lähes vähiten merkitystä tutkituista 37 kulttuurista, mutta kaikissa kulttuureissa siveyden merkitys oli positiivinen, siis myös Suomessa.

Tuo tutkimus alkaa toki olla jo vanha, mutta olisi yllättävää jos tuo kulttuurista lähes riippumaton universaali ilmiö olisi kokonaan kadonnut Suomen kohdalla.

  «Mikäli suomalainen mies etsii neitsyettä avioitumistarkoituksessa niin uuninpankolle kyllä jää odottelemaan.»

Olen kyllä sen verran monta kertaa nähnyt sen toteutuneen, että en nyt aivan noinkaan sanoisi. Kaikki kyseiset miehet ovat olleet enemmän tai vähemmän pelimieshenkisiä, naureskelleet neitsyyden merkitykselle kuten sinäkin, mutta sitten itse naimisiin mennessä on pitänyt olla jotain parempaa...

Niin se toki on, että kaikki vaatimukset sulkevat itseltä pois osan markkinoista. Siksi erityisen suuria vaatimuksia voivat esittää vain halutuimmat miehet (ja naiset).

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #15

Onpas sukupuolittunutta liturgiaa ja ihmistä omalakisen markkina - arvon kautta määrittävää. Ei oikein tästä maailmasta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #16
  «Onpas sukupuolittunutta liturgiaa ja ihmistä omalakisen markkina - arvon kautta määrittävää. Ei oikein tästä maailmasta.»

Mihin erityisesti viittaat? Esitin näkemyksiä, joille on nähdäkseni tieteellisiä perusteita. Tiede ei kuvaa ihmistä ideaalien mukaisena tai ideologioiden näkökulmasta, sellaisena kuin ihmisen joidenkin mielestä tulisi olla.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Blogissa huomio pyritään keskittämään naisen kohtaamaan kunniaväkivaltaan, joka tutkitusti on yleisintä eri heimojen ja klaanien keskuudessa.

Antropologiset tutkimukset antavat ymmärtää, että muinaisten luontojumaluuksien ja äitijumalattaren vaihtuessa yliluonnolliseen herrajumalaan ja uskontoihin, naisen seksuaalisuutta alettiin kontrolloida.

Tämä ilmiö alkoi elää omaa elämäänsä eri kulttuureissa eri tavoin.

P.S. Naisen seksuaalisuuden kontrollointi herrauskontojen synnyn aikaan, käy selville myös sosiologi Emile Durkheimin varhaisemmassa kirjallisuudessa.

(edit)

http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224940-femi...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Antropologiset tulkinnat antaa ymmärtää, että muinaisten luontojumaluuksien ja äitijumalattaren vaihtuessa yliluonnolliseen herrajumalaan ja uskontoihin, naisen seksuaalisuutta alettiin kontrolloida.»

Sellaiselle narratiiville ei ole löytynyt mitään evidenssiä.

  «P.S. Naisen seksuaalisuuden kontrollointi herrauskontojen synnyn aikaan»

Seksuaalisuuden kontrollointi l. kumppani(e)n vartiointi on tavanomaista kaikille aviollisille lajeille ja peräti aviollisuuden edellytys. Ihminen vaikuttaa antropologisen ja muun aineiston perusteella olevan luonnostaan aviollinen laji. Tuo luokittelu kuitenkin tulee vähän mutkan kautta, mikä merkitsee ihmiselle myös joustavia ratkaisuja.

Oletus siitä, että kontrollointi on kulttuurista alkuperää, edellyttää jotain evidenssiä.

Huomaa, että myös naiset vahvasti kontrolloivat myös miesten seksuaalisuutta, mikä sekin sopii aika huonosti patriarkaalisiin hypoteeseihin. Avioerojen tavallisimpia syitä on miehen uskottomuus.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jos haluat ymmärtää ihmiskunnan varhaisempia vaiheita - luonnon eri elementtien henkien palvonnan ja äitijumaluuden aikoja - niin lue siihen liittyvää kirjallisuutta. Esimerkiksi sosiologi Emile Durkheimin aikaisempaa tutkimusaineistoa. Myös Seppo Oikkonen on kirjoittanut aiheesta paljon.

Aikanaan, luonnon olosuhteiden mukaan, oli olemassa lukuisia erilaisia ihmisten muodostamia liittomuotoja aina ryhmäliitoista alkaen. Lapset kasvoivat laumoissa ja lasten biologinen vanhemmuus ei ollut niin merkitsevää.

Siis paras olemassa oleva evidenssi seksuaalisen kontrollin kulttuuuriseen JA USKONNOLLISEEN alkuperään, löytyy (ehkä) kulttuuriantropologiasta (mukana myös arkeologia).

Naisten seksuaalisuuden kontrolli alkoi viljelyn ja viljan ylijäämänkaupan synnyn aikoihin, kun feminiinisyys jumaluudessa alkoi korvautua tuonpuoleisella personoidulla maskuliinisella Jumalalla. Näistä vaiheista on luettavissa myös tämän päivän historian kirjoista.

Jos palataan blogin aiheeseen ja niin musliminaisten ja miesten olisi itse ryhdyttävä edistämään lujin käsin naisten itsemääräämisoikeuksia. Ja mielestäni on oikeutettua pyytää ja saada apua asuinmaansa kaikilta mahdollisilta vaikuttajatahoilta.

P.S. Lainaan vielä S. Freudia (Joukkopsykologia ja Egoanalyysi):"...Jumalasarja voitaisiin siis järjestää ajallisesti: äitijumalatar - sankari - isäjumala. ..."

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kysyt miksei asialle olla tehty mitään ja miksi feministit vaikenevat.

Ongelma on monikulttuurisuus, maahanmuuttajayhteisöjen tapakulttuureihin ei haluta puuttua, koska se voidaan tulkita sharia-lain kritiikiksi tai islamin herjaamiseksi. Viranomaiset pelkäävät, jos eivät rasistin ja äärioikeistolaisen leimaa, niin ainakin tappouhkauksia äärimuslimeilta, kuten ruotsalaiselle naispuoliselle, mustalle ja muslimitaustaiselle immigraatioministerille kävi hänen vaatiessaa muslimitytöille ympärileikkaustarkastuksia kouluihin ilmiön kitkemiseksi. Hän siis joutui eroamaan ja elää henkivartijoiden suojeluksessa kuten Hollannin Geert Wilders, siis Ruotsissa, feminismin mallimaassa.

"YK:n ihmisoikeusneuvosto otti kokouksessaan 16. kesäkuuta 2008 kannan, jonka mukaan šarialain vastaista kritiikkiä ihmisoikeusneuvoston kokouksissa ei käsitellä. 26. maaliskuuta 2009 YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi päätöksen, jonka mukaan julkinen uskonnon halventaminen on ihmisoikeusrikkomus."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdistyneiden_kansak...

Kyllä Suomessakin vielä 80-luvulla Naisasiaunioni otti näkyvästi kantaa naisten asemaan primitiivisissä muslimiyhteisöissä, esim Akkaväki-lehti julkaisi laajan naistutkimuksen nimellä "Rakkaus tekee kipeää" joka käsitteli naisten asemaa ja erityisesti ympärileikkauksia somalien keskuudessa.

Se oli joskus 80-luvun puolivälissä, kun autettavat olivat saavuttamattomissa, mutta nyt kun Unioni voisi keskittää kaikki voimansa taistellakseen maahanmuuttajanaisille samat oikeudet kuin suomalaisilla on, se pistää päänsä pensaaseen ja mumisee jotain ihmisoikeuksista samalla puolustaen "vapaaehtoista" paternalismia, jonka symbolia,
huivin ehdollistettua käyttöä nykyfeministit väittävät musliminaisten vapaaksi valinnaksi, ajattelematta yhtään kuinka ulostuloillaan vaikeuttavat niiden islamilaisten naisten asemaa jotka Euroopassa taistelevat oikeudestaan tasa-arvoon.

"Suvaitsevaisuus tappaa musliminaisia Euroopassa"
http://rahmispossu.net/2012/04/24/suvaitsevaisuus-...

Niin, ja asian puolesta tekemisen voit aloittaa itsestäsi, olethan menossa politiikkaan mukaan vaikutusvaltaisen puolueen listoilta ja joka on yksi todellisuuskielteisen monikulttuurisuuspropagandan levityksen pääsyyllisiä, siinähän Sinulla olisi työsarkaa kun saisit ko kysymykset edes oman puolueesi agendalle...

Toivon menestystä Sinulle poliittisessa työssäsi, kaltaisiasi tarvitaan yleisinhimillisen humanismin nimissä, toivottavasti onnistut avaamaan fanaatikkojen kulttuurirelativistien silmät.

Toimituksen poiminnat