ujuni.ahmed

Leena Meri, etkai sä kiristä meitä "perusoikeuksilla"?

Aika  moni varmaan tietää tapauksesta missä Musta Barbaarin äiti ja sisko joutuivat todistamaan henkilöllisyytensä. Musta Barbaari itse oli kirjoittanut tapauksesta facebookkiin . Samanlaisista tapauksista olen itse kuullut jo paljon aikaisemmin tänä vuonna, joten kieltämättä tämä kyseinen tapaus on noussut voimakkaammin esille siksi että, sen nosti tunnetumman henkilön. Hyvä niin, koska tämäkin tapaus voi auttaa virkavaltaa myös ottamalla huomioon toisenlaista näkökulmaa. 

Poliisi olikin aika nopeasti vastannut tapahtuneeseen mm. että tarkistettavat henkilöt valitaan satunnaisesti eikä se saa perustua pelkästään tarkastettavan henkilön fyysisiin ominaisuuksiin ja piirteisiin.  Tarkennan vielä, että kyseessä tuona iltana oli ulkomaalaisvalvonta. Hienoa että poliisi on niin nopeastikin voinut reagoida oleellisen ja tärkeän asian selvittämiseen. Ymmärrän haasteen myös tehdä kyseistä tarkistusta ilman että osittain painottuu ulkonäköön, mutta maalaisjärki varmasti sallittua. 

Olen kuitenkin hämmentynyt siitä, että (yllätys) perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri on sitä mieltä että jos ei kelpaa nii takas "kotimaahaan" vaan nauttimaan perusoikeuksista ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Mietin ihan oikeasti, että millainen perusoikeus on täällä Suomessa ja onko se sama kaikille? Onko se vähemmistöjen edustajilla epäinhimmillinen, jopa rasistinen kohtelu esim. virkavallalta hyväksyttävämpi koska heillä saattaa olla toinen kotimaa missä ei välttämättä ole perusoikeuksia lainkaan?

Rautalangasta väännettynä:  eli jos minä nostan haloota siitä esim, että en suostu sinunlaisen vallankäyttäjän alistumiseen, täällä Suomessa niin minut pitää lähettää takaisin Mogadishuun sodan keskelle nauttimaan perusoikeuksista siellä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (121 kommenttia)

Eero Mattila

Pari kysymystä:
- Onko henkilöllisyyden todistaminen sinusta alistumista?
- Onko Mogadishussa sota?

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

a) On, jos velvollisuus on vain yksillä eikä kaikilla. Lisäksi poliisin vastaus Iltasanomissa: "Tuleeko kaikkien pitää mukanaan passia tai jotain henkilöllisyystodistusta?

Ei tarvitse. Kenelläkään ei ole velvollisuutta pitää mukanaan henkilöllisyysasiakirjaa, mutta sen mukana pitäminen on suotavaa.

– Kaikilla kannattaa aina olla mukanaan jonkinlainen henkilöllisyysasiakirja, mutta usein myös pelkkä nimen ja mahdollisen sosiaaliturvatunnuksen kertominen riittää." ( http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000121816... )

b) Somalian matkustustiedote kertoo seuraavaa:
"Turvallisuustaso:
Vältettävä kaikkea matkustamista

Ajankohtaista:
Mogadishussa on tehty useita terrori-iskuja julkisten rakennusten, ravintoloiden, hotellien ja lentokenttäalueen läheisyydessä. Kohteena ovat usein kansainväliset toimijat, ja al-Shabaab -järjestö on uhannut surmata kaikki maahan tulevat toisuskoiset. Loppuvuodelle kaavaillut Somalian vaalit todennäköisesti lisäävät pyrkimyksiä terrori-iskuihin.

Yleinen turvallisuustilanne:
Somalian turvallisuustilanne on huono ja arvaamaton."

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Mikä siinä on että näistä tarkastuksista kitisevät ainoastaan ei eurooppalaisen näköisiä ja heidän puolesta loukkaantujia.

Käyttäjän tommiknieminen kuva
Tommi Nieminen

Olisiko mitään tekemistä sen kanssa, kuinka usein näitä tarkastuksia itse kukin kohtaa. Minulla on valkoihoisen kantasuomalaisen eloa kohta 50 vuotta takana enkä IKINÄ ole joutunut todistamaan kadulla poliisille henkilöllisyyttäni.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Liittyköhän tämä kenties yli 32 000 muualta tulleen ihmisen kävelemiseen rajan yli Suomeen, joista uutisten mukaan 2 500 on "teillä tietymättömillä"? Ehkä näitä yritetään löytää.

Kyllä poliisi on kysynyt useita kertoja henkilöpapereitani (ajokortti) - kerran jopa kaksi kertaa tunnin sisällä. Olen aina kiltisti "alistunut" ja saanut hyvän kohtelun ja palvelun. Siitä kiitos.

Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa. Ehkä Mustan Barbaarin olisi toisaalta syytä ymmärtää sekin, jottei häntä luulla barbaariksi?
Suomessa on erinomainen poliisi, kun sitä vertaa eri puolilla maailmaa vastaaviin.

"Mit dem Hute in der Hand, kommt man durch das ganze Land" luimme jo koulukirjastamme. :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #32

Itse en kutsuisi "erinomaiseksi poliisiksi" henkilökorttinsa kotiin unohtanutta siviiliasuista tyyppiä, joka puhuttelee Turussa syntynyttä suomalaista englanniksi ja riistää tämän vapauden perusteetta.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #46

Näkyykö Turussa syntyminen päältä? En minä ainakaan huomaa sitä pojastani.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #54

Minuakin on luultu saksalaiseksi, mutten ole siitä loukkaantunut...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #58

Niin muuten on minuakin luultu. Eikä Suomessa vaan ulkomailla. ;)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #54

Onhan Turussa sellainen hihamerkkilehti kuin Turun Sanomat. Se tietää. :))

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #46

J-P.V:"..joka puhuttelee Turussa syntynyttä suomalaista englanniksi.."

Kuka/ketkä tässä tarinassa oli Turussa syntyneitä ja miten se kävi selväksi esim. tapauksessa mukana olleille poliisille?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #32

Tilastoissa ei edes näy ne kymmenentuhatta jotka kävelivät tai tulivat busseilla Ruotsista rekisteröimättä Suomeen, näissä riittänee etsimistä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä taas olen usein joutunut todistamaan kadulla autossani ajokortilla henkilöllisyyteni.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Maahamme tuli Ruotsista kymmenentuhatta pakolaista, jospa poliisilla on työnä selvittää ketä he ovat ?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Suomessa pelataan suomalaisten säännöillä ja jos ne ei kiinnosta niin kotia kannattaa muuttaa jo ihan oman viihtyvyyden vuoksi.
Mä elän itse ruotsalaisten säännöillä ja mä hyväksyn ne, jos en hyväksyisi niin muuttaisin takaisin Suomeen.

Ja olihan poliisi löytänyt potenttiaalisen ihmisen jos tämän barbaarin äippä kerran on Tansaniasta lähtösin... Ois vaan näyttänyt hekkarinsa ni ei ois tuhlannu poliisien aikaa...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Onneksi emme sentään pelaa Leena Meren ja perussuomalaisten säännöillä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Persut on hallituksessa ja ovat saaneet kiristettyä Suomen lepsua maahanmuuttopolitiikkaa, että jonkinverran heidänkin säännöillä mennään...
Ruotsissa on punakaarti vallassa ja olihan siellä feministien seassa islamistejakin niin semmoinen porukka tekee "rasistisempaa" pakolaispolitiikkaa kuin Persut... Että liberaalimpaa porukkaa ainakin harrastetun politiikan perusteella...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #12

Pitäisikö tuo ymmärtää niin, että olet tämänkaltaisten kollektiivisten rangaistuksen kannalla, jossa kokonaista yhteisöä rangaistaan yhden tekemästä rikoksesta?

No, aika hirveitä kommenttejahan sinulta välillä saa. Voisin tähän muutakin sanoa, mutta parempi varmaan että pidän mölyt mahassani.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #13

No jos tuo henkilöllisyyden selvittäminen on niin rasistinen, olisi tuo toimiva vaihtoehto, samalla poistetaan rasismin aihe.

Tietysti Amerikan systeemi on yksilöllisempi, ensin ammutaan ja sitten tarkistetaan oliko laukussa jotain.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #13

Taisi toimitus poistaa Venäjän maahanmuuttajapolitiikan ylistävä kommenttini.

Tilastollisesti Venäjä houkuttelee toiseksi eniten maahanmuuttajia maailmassa joten kait siellä tehdään jotain oikeinkin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #21

Ylistävän kommenttisi?

Harmi että ylläpito siivosi sen. Olisihan kaikkien ollut nähdä ettei sinua haittaa kollektiiviset rangaistukset silloin kun yksikin ryhmän jäsen syyllistyy vakavaan rikokseen.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #92

Kollektiivisten rangaistuksien avulla koulutetaan alokkaita suomen puolustusvoimissa, toimi muuten tehokkaasti.

Tuo ilman muuta täyttyy soveltaa tiettyjen maahanmuuttajaryhmien osalta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #96

Sovelletaan sitä sitten belgialaisiin ja sieltä muuttaneisiin, paitsi ettei kaikkiin heistä. Ainoastaan sinuun. Häpeäpaalua noin ala-arvoisesta kommentista.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #97

Minusta tuo venäläisten tapa toimii. Välillä tuntuu että Venäjä on niitä harvoja maita jossa osataan toimia ja ratkaistaan ongelmat jos ei muuten sitten poistamalla ongelmat.

EU:ssa haalitaan lisää ongelmia, luodaan niiden varjolla suojatyöaikoja, ja ollaan tekevinään jotain.

Joku neverhöörd räppäri kiukutellee FB sivulla kun hänen sukulaisilta on kysytty paperit, nyt ratkaistaan voiko ulkomaalaisvalvonnassa kysyä enää muilta kun etnisiltä suomalaisilta papereita rasismisyytösten pelossa.

Naurettava touhua, joo muut kun etnisesti suomalaiset ovat uhreja, heille voi tulla traumoja ja unettomia öitä jos heitä kohdellaan yhtä aliarvoisesti kuin alkuperäisväestö.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #96

#96.

Miltä vuosisadalta tai mistä maasta muistikuvasi tai mielikuvasi armeijasta ovatkaan?

Kollektiiviset rangaistukset eivät ole sallittuja vuonna 2016. Suomen puolustusvoimissakaan.

Venäjällä ilmeisesti on. Simputus tuli Suomen armeijaan tämän käsityksen mukaan juuri Venäjältä.

Mitä simputus on?

Sekä simputuksesta wikipediassa.

Seurauksia simputuksesta Venäjällä: Venäläisnuoret maksavat tuhansia välttyäkseen armeijalta.

Laki on Suomessa aiheesta yksiselitteinen.
Suomen rikoslaki, 45 luku, 16§ esimiesrikokset.

Myös USA:ssa armeija on yksiselitteisesti kieltänyt simputuksen ja häirinnän.

Osaatko arvioida, että miksiköhän sellainen päätös on USA:ssa tehty?

Olisikohan syynä se, että simputus ja häirintä eivät palvele oppimistarkoituksia mitenkään?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #111

Omat kokemukset ovat Suomen puolustusvoimilta 1981/1982, kaikki selvisivät hengissä.
Esimerkkinä: Kun huomautin esimiehille hygieniaoppitunnilla aliupseereiden toimeenpanemasta ohjatuista iltapesusta, 30 sekunneissa piti aja parta, pestä kainalot ja uljautta sukuelimet siihen monisuihku altaaseen, sen jälkeen olinkin pari kuukautta perunateatterissa.
Kielikelloille oli omat hauskuudet.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #113

Jep jep.

Ymmärrän.

Omat kokemuksesi ovat hyvin toisenlaisesta maailmasta. Maailmasta, jota ei enää ole. Siksikö vaikutat kaipaavan kuria muillekin? Oletatko aikuisten oikeasti, että kuri ja kuritus ja simputtaminen muka toimisivat?

Nykyään tiedetään monesta asiasta paremmin. Nykyään tiedetään, että pelkkä "hengissä selviäminen" ei ole se juttu.

Nykyään tiedetään, myös että simputus on haitallista. Venäjästä näemme muutaman syyn, että miksi.

Itse kävin intin peruskoulutuskauden 1988 ja RUK:n vuonna 1989.

Silloin jo simputus oli rangaistavaa. Ihan aiheesta.

Googlaapa termi "syväjohtaminen". Se on pikkuisen eri asia, kuin syvältä johtaminen.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #115

Niin no, en todella kuulu television kasvattama sukupolveen, vielä vähemmän tietokonenörtteihin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #116

Ok. Ei hämminkiä

Tässä syväjohtamisesta Wikipediassa.

Siinä puhutaan mm. motivaatiosta ja luottamuksesta ja arvostuksesta.

Simputtaminen tuhoaa kaikkia näitä.

Eräs fiksu kaveri sanoi, että kyllä pelolla voi johtaa.

Tulokset ovat hyvin erilaisia, kun johdetaan motivoiden, kuin, jos johdetaan pelolla. Forbes aiheesta, sivu 1.

Forbesin kirjoitus, sivu 2.

Aihetta on tutkittu isosti ja datan kanssa. Tässä yksi viite. MIT:stä, joka on USA:n parhaita yliopistoja.

Lyhyesti:
Maailma muuttuu melkoista kyytiä. Tietoa tulvii ovista ja ikkunoista. Jos ihmiset ovat peloissaan tai jos ihmisiä ottaa kovasti kupoliin (simputuksen tms. takia) niin tosi paljon menee ohi.

Viitsiikö simputettu alainen antaa parastaan kovin pitkään? Vai lähteekö mieluummin lätkimään?

Asiakaskin aistii, jos työntekijöitä ottaa pattiin. Ja myynti takkuaa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #117

Niin, valtaväestöön kuuluva kotouttajan syväjohtaa vähemmistöyhteisö?
Teoria on varmasti hieno, käytännön tulokset ovat sitten vähemmistö kokee itsensä loukatuksi, kotouttaja hirtetään mediassa ja Spr antaa potkut.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #119

No en ehkä menisi loppupäätelmiin ihan noin suoraan.

Olen nähnyt, kuinka ihmiset kotoutuvat hyvin. Hyvinkin erilaisista lähtökohdista. Itse taidat olla esimerkki siitä, että kotoutuminen on ihan mahdollista.

Loukatuksi tuleminenkin on ohimenevä tunne. Niin kuin Raisa Cacciatore taannoin eräässsä esitelmässään sanoi: "Tunteet ovat kuin valkoisia pilviä sinisellä taivaalla. Niitä tulee ja niitä menee."

Totta kai, joillain ihmisillä on suurtakin jäykkyyttä, että "kasvoja ei saa menettää". Tätä on kiinalaisilla. Tätä on suomalaisillakin.

Ja sekään ei ole mikään "kohtalo" tai "aivoihin niitattu rakenne". Koska meillä kaikilla ihmisillä aivot ovat erittäin mukautuvaiset. Puhutaan aivojen neuroplastisuudesta.

Vitsinä ja kevennyksenä tästä tarina kotikaupungistani rannikolta:

Kaverukset olivat juhlimassa railakkaasti. Oli sunnuntain ja maanantain välinen yö. Ja eräskin Pertsa oli reippaassa ja iloisessa nousuhumalassa. Ja kello oli 03.00 yöllä.

Kaverit totesivat, että hei kuules Pertsa. Sullahan on töihin lähtö 4,5 tunnin päästä. Mites tollainen nousu tässä vaiheessa?

Pertsa meni aivan hiljaiseksi. Ja vakavaksi.

Yhtäkkiä Pertsan ilme muuttui iloisemmaksi. Pertsa kohottautuu takaisin synkistyneestä olotilastaan:

"No mut kaverit hei..."
.
.
.
"Ky...kyl...kyllä ihminen voi muuttua!"

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #122

Kieltämättä on joitakin yksitäistapauksia, oikeastaan valtaosa maahanmuuttajista jotka ovat tulleet Suomeen ennen Neuvostoliiton romahtamisen, ovat joko integroituneet taika poistuneet Suomesta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #13

Minä en kyllä pidä rangasituksena, kn minua vaaditaan selvittämään henkilöllisyyteni, näin tapahtu myös pankissa asioidessani ja vääränhenkilöllisyyden ilmoittaminen poliisille on rikos.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #12

Jos suomalainen lainsäädäntö ei kelpaa, niin eikö kannattaisi mennä sinne mistä olet tullutkin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #16

Onhan se tietysti eräänlainen saavutus, että on eurooppalaisen näköinen. Kongossa ei kongolaisten näköiset belgialaiset kiukuttelevivat oikein tosissaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #14

Esimerkkitapauksessa siis Turkuun?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #19

Niinpä, osalle suomalaisia tuntuu olevan yllätys, että turkulainen ei näytäkään Matilta eikä Tepolta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Joo, näyttävät enemmänkin Seppo Ruohoselta, turkulaiset naisetkin.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #12

Juttelin yhden kristityn iranilaisen kanssa ja hän kertoi, että meneppä valkoisena miehenä raiskaamaan Iranissa niin sinusta tehdään kebabbia...
Hän oli itse muuttanut hänen ruotsalaisen vaimonsa ja tyttärensä turvallisuuden vuoksi hieman kauemmaksi kaupungista sillä alue missä he olivat asuneet niin siellä oli alkanut tapahtumaan raiskauksia... Sano vielä äänestävänsä SD:tä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Ois vaan näyttänyt hekkarinsa ni ei ois tuhlannu poliisien aikaa..."

Poliisit ovat ne, jotka aikaansa tuhlasivat. Eivät kehdanneet sanoa, että ulkomaalaisvalvontaa tekevät, kun syytä henkilöllisyyden selvittämiseen kysyttiin, niin oli pakko pistää rautoihin.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Jos sinua vastaan tallustelee metsässä karhu niin rupeatko ensin selvittämään sen sukupuolta vai juoksetko karkuu?

Esko Kotilainen

Näihän se on.Itse asun Norjassa ja kyllä minultakin on joku kerta papereita kysytty,ihan kadulla.Jos ei satu olemaan mukana,niin kun sanoo henkilötunnuksen,niin poliisisetä,tai täti hetken,parin minuutin ,kojettaan räplättyään toivottaa hyvää illanjatkoa Esko.Näyttää olevan vain näin että joillakin ryhmillä tuntuu olevan tärkeää ettei heitä saataisi kiinni.Euroopan ulkopuolisen invaasion myötä onkin tehotarkastuksia lisätty,ja tarkastukset eivät ole vain mustaihoisia kohden,vaan koskee kaikkia.Koska tämä on ainoa keino saada kiinni täälläkin laittomasti asustelevat käännytystuomion saaneet karkulaiset.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Paljonko maassa on sellaisia tulijoita, jotka eivät halua todistaa henkilöllisyyttään, kun ei ole minkäänlaisia papereita ? Tätähän ei tietenkään voi tietää, mutta ihan varmasti sellaista porukkaa maassa jo on. Ruotsista kun voi edelleen lampsia Suomeen kuka vaan, ilman julkista taivastelua ja mielensäpahoittamista.

Laitetaan se Ruotsin raja vihdoinkin kiinni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Poliisi on uutisoinnin mukaan kertonut kyseessä olleen ulkomaalaisvalvonnasta. Ulkomaalaislain 129a - 130§:issä on selvät määräykset poliisille millä perusteilla valvontaa on oikeus tehdä. Kun ei kerran ole mitään salattavaa, niin kaiketi voi kertoa oman henkilötietonsa. Tuon jälkeen poliisi tekee sitten omat johtopäätöksensä. Ei pitäisi olla vaikeaa Suomen kansalaisillekaan, saati maahanmuuttajille.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/2004030...

Lisäys; Poliisi on kommentoinut perjantaina suoritettua ulkomaalaisvalvontaa.
"Lähtökohtaisesti tapaukset selvitetään aina puhuttamalla ja mahdollisimman pitkälti yhteisymmärryksessä, mutta mikäli henkilö niskoittelee vastaan, voi tästä seurata myös sakko tai hänet voidaan ottaa kiinni henkilöllisyyden selvittämiseksi, Helminen toteaa." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016071121891402_u...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Annapa sekin lähde, jossa sanotaan poliisin kertoneen kyseessä olevan ulkomaalaisvalvonta. Siis silloin kun Nikanderin sukulaisnaiset sitä yrittivät poliisilta udella. Poliisilla on velvollisuus kertoa kansalaiselle, miksi häneen kohdistetaan poliisitoimi, eikä sitä pitäisi joutua edes kyselemään.

Linkissäsi joku, joka ei ollut tilanteessa, selittelee, miten tilanne olisi pitänyt hoitaa. Syyn kysyminen kun poliisi vaatii papereita ei ole niskoittelua. Se on sitä jenkkikyttä-ilmapiiriä, jota emme halua tähän maahan.

Poliisilain mukaan ns. pienimmän haitan periaate sanoo aika selvästi, että jos kohde kysyy syytä passin vaatimiseen, kerrotaan se sen sijaan että lyödään rautoihin.

Käyttäjän MarkoStenroos kuva
Marko Stenroos

Onko sinulla nyt varmaa tietoa miksi laitettiin rautoihin? Minulla ei ole, mutta veikkaan että tuo toimenpide saattaa hyvinkin johtua humalaisten naisten omasta käytöksestä, poliisin käskyjä on meidän kaikkien toteltava alkamatta riehumaan tai voi joutua rautoihin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #76

Sinulla ei ole tietoa, mutta veikkaat silti. Miten se eroaa siitä, että itse perustan kommenttini vain siihen mitä tilanteesta on kerrottu? No, eroaahan se sen verran, että sinulla ei ole mitään mihin sen perustaisit.

Kyllä, poliisin käskyjä on meidän kaikkien toteltava. Mutta vain silloin kun se ei ole vain poliisin mielivaltaa ja sen selvittämiseksi poliisin on kerrottava syy poliisitoimeen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kas tässä YLEn uutisointi tuosta ulkomaalaisvalvonnan suorittamisesta. Kaiketi tuosta samasta tehtävänsuorittamisesta kerrottanee myös poliisien nettisivuilla. Hae tietoa jos kiinnostaa.

http://yle.fi/uutiset/helsingin_poliisin_ulkomaala...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #78

Voitko kertoa, mitä tuosta linkkaamastasi löytyy, joka jotenkin liittyy kommentoimaani?

Ulkomaalaisvalvonnan suorittaminen on pätevä syy selvittää henkilöllisyys, mutta se ei ole syy olla kertomatta sitä kun kansalainen kysyy miksi henkilöllisyyttä selvitetään.

Eli poliisi ei ole itse tilanteessa kertonut, että kyseessä on ulkomaalaisvalvonta. Siitä tässä kenkä puristaa. On ihan pölöä, että tästä tehtiin rasismikeskustelu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #82

Pyysit kommentissasi 68 lähdettä ulkomaalaisvalvonnan suorittamisesta. "Annapa sekin lähde, jossa sanotaan poliisin kertoneen kyseessä olevan ulkomaalaisvalvonta." Tuohon edellä vastasin linkillä, josta ilmeni tuo asia.

Kuule haehan itse kaikki kaipaamasi tieto. En ole palvelijasi. :)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #83

Luepa se kommentti sitten tarkemmin. Tarkennan siinä aika selkeästi tarkoittavani itse tilannetta, en sitä mitä poliisi jälkeenpäin tiedottaa.

Kaipaamaani tietoa ei ole, koska ei ole mitään lähdettä joka sanoisi poliisin kertoneen itse tilanteessa kyseessä olevan ulkomaalaisvalvonta. Pyysin lähdettä sinulta, koska näytit väittävän, että niin on tapahtunut.

On vain asianosaisten kertomus siitä, että heille ei kerrottu syytä henkilöllisyyden selvittämiseen edes kysyttäessä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #89

- Kun selviää, mitä tarkalleen ottaen on tapahtunut, voidaan arvioida tilannetta. Mielestäni tapahtuman arvioiminen puutteellisin tiedoin ei ole oikeutettua. Kehottaisin kaikkia nyt odottamaan, että tarkalleen tiedetään, mitä on tapahtunut, Kolehmainen totesi Porissa STT:lle.

http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/416222/Poli...

http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1481/416234/Poli...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sitten kun olette saaneet tämän asian kuntoon, niin työsarkaa riittää: Olen itse joutunut todistamaan henkilöllisyyteni jopa autokauppiaalle, postin tätille ja pankkivirkailijalle. Kenelläkään ei ollut edes kylttiä "fröken har polis fullmakter", mikä tietysti oli omiaan lisäämään asian aiheuttamaa järkytystä. Nuorempaa väkeä kuuluu nöyryytetyn ravintolan ovella ja jopa lähikaupassa, käyttäen ilmeisesti ulkonäköön perustuvaa ikäprofilointia.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko sinut useinkin pysäytetty kadulla parin siviilipukuisten hepun toimesta ja käsketty esittämään passi?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Nykyisessä asuinkunnassani ei ole yhtään katua eikä yhtään poliisia, joten minun ja ulkomaalaisvalvontaa tekevien "heppujen" tiet eivät ehkä siitä syystä useinkaan kohtaa. Täällä on kaksi maantietä ja vähän useampi hiekkatie.

Muuten henkilöllisyyden joutuu todistamaan ehkä joitakin kymmeniä kertoja vuodessa. Joskus myös passilla lähinnä siksi, etteivät kaikki kelpuuta ajokorttia henkilöllisyystodistukseksi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #20

Mutta käytännössä jokaisella noista joistain kymmenistä kerroista tiedät tasan tarkkaan miksi henkilöllisyytesi todistat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hienoo että viinakaupassa ei enää vuosiin ole tarvinnut esittää henkkareita.
Se on jotenkin helevetin vapauttavaa ,tuntee kuuluvansa oikeitten ihmisten joukkoon kun tuolla lailla luotetaan.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Siitä tietää tulleensa aikuiseksi, kun viinakaupassa ei enää kysytä ikää, vaan katsotaan kuntoa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Vaikka tapahtuneessa olisi poliisia kohtaan miljoona lieventävää asianhaaraa niin siitä emme tule koskaan kuulemaan koska poliisilla ei ole lupaa kommentoida yksityishenkilöä koskevia asioita.

Median kuuluisi näissä asioissa käyttää harkintaa sillä nämä tarinat perustuvat yksinomaan yhden osapuolen versioon mikä tulee kieltämättä aina kiista asioissa olemaan epäedullinen toista osapuolta vastaan ja koska poliisilla ei ole oikeutta puolustautua niin vaikka oikeus 6-12kk myöhemmin julistaisi poliisin syyttömäksi niin arvovaltatappio on jo tapahtunut.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Arvaisin, että tässä tapauksessa poliisia ei kiinnostanut virkatehtävien hoitaminen ollenkaan, vaan päällimmäisenä tavoitteena oli käydä juttelemassa kauniille naisille. Myös käsirautojen käyttö antaa viitteitä poliisien motiiveista.

Timo Juutilainen

hienoa, etta ujuni ymmärtää pointin. pois maasta, jollei miellytä. niinhän suomalaisetkin juoksivat ja edelleen juoksevat ulkomaille työn perässä, eivätkä sosiaalitukien perässä. eniten ihmetyttää se, että juttu perustuu puheluun, huom. puheluun, eikä barbaarin siskon, eikä äidin sanomisiin. sekin ihmetyttää, että esm. ujuni, vaikka tuskin on puhelua saanut, esiintyy tietävänä asiantuntiana ko. asiassa. lienee kuullut asiasta ei paikalla olleena henkilönä, vai?

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

Sitäkin hupsumpaa on, että täällä on heti liuta persuja, jotka tietävät satakymmenprosenttisella varmuudella ettei mitään väärää ole varppina tehty.

Harri Immonen

Entistä hupsumpaa on, että täällä on heti Karo Kankuksen kaltaisia suvakkeja, jotka bloggailevat aiheesta "tietäen" 110% varmuudella vääryyttä tapahtuneen.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #39

28.9.2015 bloggauksessaan Karo Kankus kertoo olevansa suvakki. Minustakin suvakit ovat aika lähellä tuota mainitsemaasi tuotetta. Oma kommenttisi taas on ihan juuri sitä itseään.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin Vastaus kommenttiin #45

Se on kanssa hupsua että siun pitää täällä tumputtaa aiheesta, kun Karon blogin puolella vedit niin pahasti vereslihalle että sait lipun banaanisaarille.

Ihan syystä. Et ole toistaiseksi edes pyrkinyt minkäänlaiseen keskusteluun, enkä usko että yrität sitä jatkossakaan. Hyvästi.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #48

Se että suvakki ei kestä faktapohjaisia kommentteja, mikä on tyypillistä silloin kun suvaitsevaisuus on valikoivaa, ei ole iso yllätys. Voit kuvitella kuinka merkittävänä pidän kommentointikieltoa Karo Kankuksen blogiin :) Näkemiin ;)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #39

Mies itse heittää persukortin ja sitten itkee kun joku vastaa suvakkikortilla. Huh huh.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Olen 38 vuotias ja minulta kysyttiin juuri henkilöpapereita ostaessani olutta kaupasta. Pitäisi minunkin alkaa nyt kitisemään miten minua keski-ikäista miesta näin nöyryytetään kaupan kassalla?

Miksi juuri keneltäkään muulta 38 vuotiaalta ei kysellä ostaessaan olut kaupasta, miksi juuri minua näyryytetään siellä. Voisin vinku täysin samalla logiikalla tästä pareiden kysymisestä, mutta en näin tee koska ymmärrän sen, että kauppias hoitaa papereita kysyessään vaan työtään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luuletko, että kassaneiti olisi pannut sinut käsirautoihin, jos et olisi henkkaria näyttänyt? Ja oluen ostamiselle on oma lainsäädäntönsä, kadulla kävelemiselle ei.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tieliikennelaista löytyy omat säädöksensä jalankululle esimerkiksi pihakadulla ja kävelykadulla.

Voit googlettaa ja opiskella, jos kiinnostaa kävellä tieliikennelain mukaisesti kadulla Suomessa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kovasti kuitenkin kritisoidaan Oodinin sotureiden kadulla kävelemistä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Henkilöpapereiden kysymiselle kadulla on oma laisäädäntönsä, johon kuuluu niskoittelevan henkölön kiinniotto.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Laitapa linkki noihin lakipykäliin!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Syyn kysyminen ei ole niskoittelua vaan kansalaisen oikeus ja siihen vastaaminen poliisin velvollisuus.

Ei tässä missään amerikassa olla, jossa rautoihin voi päästä suunnilleen siitä ettei vastaa poliisille kohteliaasti.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Ulkomaalaisvalvonta perustuu lakiin - Helsingin poliisi vastaa kysymyksiin ulkomaalaisvalvonnasta

11.07.2016
Helsinki
Helsingin poliisilaitokselle on tullut median ja sosiaalisen median kautta useita kysymyksiä liittyen ulkomaalaisvalvontaan. Seuraavassa vastataan kootusti useimpiin Helsingin poliisille tulleisiin kysymyksiin.

Miksi poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa?
Ulkomaalaisvalvonta on poliisin lakisääteinen tehtävä, toisin sanoen ulkomaalaisvalvonta perustuu ulkomaalaislakiin. Ulkomaalaisvalvonnalla halutaan ensisijaisesti tavoittaa maassa laittomasti oleskelevia. Ulkomaalaisten Suomessa työskentelevien osalta halutaan myös varmistaa, että he noudattavat työlupasäännöksiä.

- Tässä täytyy myös muistaa, että valvonta ja turvallisuustyö kaduilla on myös ulkomaalaisten palvelemista. Valvonnan yhteydessä poliisi neuvoo ja antaa ohjeita asiakkaille, muistuttaa komisario Henri Helminen Helsingin poliisilaitokselta.

Millä perusteella poliisi pysäyttää henkilöitä ulkomaalaisvalvonnassa?
Poliisi kysyy ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä henkilöllisyyttä, mikäli on perusteltua syytä olettaa, että kyseessä on ulkomaalainen henkilö. Ulkomaalaisvalvonnassa poliisia kiinnostaa erityisesti henkilön nimi, kansalaisuus ja maassaolon edellytys, ja näiden valvonnan kannalta tarpeellisten tietojen saamiseksi poliisille on kirjoitettu oikeus ulkomaalaislakiin (Ulkomaalaislaki 129 b §).

- Ulkomaalaisvalvonnassa ei epäillä ketään rikoksesta, vaan kyseessä on hallinnollinen toimenpide. Mikäli valvonnan yhteydessä paljastuu kuitenkin jotain sellaista, että henkilöä on syytä epäillä rikoksesta, käynnistetään asiasta esitutkinta. Tällöin kyse ei ole enää ulkomaalaisvalvonnasta, vaan rikostutkinnasta, Helminen sanoo.

Onko poliisin ulkomaalaisvalvonta etnistä profilointia?
Ei ole, eikä se saa sitä ollakaan. Valvonnan kohteeksi valikoituminen ei saa missään tapauksessa perustua henkilön fyysiseen ominaisuuteen kuten ihonväriin, tai henkilön vakaumukseen.
- Ulkomaalaisvalvonnan kohteeksi valikoituminen perustuu ennen kaikkea kokonaisarvioon tilanteesta - eli onko syytä olettaa, että henkilö on ulkomaalainen. Poliisin ulkomaalaisvalvonta suoritetaan yleensä aina muun hälytystoiminnan ja valvonnan yhteydessä, mutta poliisilla on mahdollisuus tehdä myös teemaluonteista valvontaa, jolloin ulkomaalaisvalvonta perustuu vihje- tai analyysitietoon, Helminen kertoo.

- Toisin sanoen joku tietty vähemmistö ei ole yksinomaan valvonnan kohteena, vaan poliisi valvoo kaikkia katsomatta henkilön etnistä alkuperää. Samalla valvotaan myös Suomen kansalaisia, eli poliisi valvoo kaikkia tasapuolisesti, Helminen jatkaa.

Onko poliisilla oikeus kysyä henkilöllisyyttä keneltä tahansa?

Poliisi voi kysyä henkilöllisyystiedot, mikäli virkatehtävän hoitaminen sitä edellyttää (Poliisilaki). Poliisilla on oikeus saada tiedot henkilötiedoista, kansalaisuudesta, työnteko-oikeudesta sekä oikeudesta oleskella maassa (Ulkomaalaislaki).

Tuleeko poliisille näyttää henkilöllisyystodistus tai kertoa henkilöllisyytensä mikäli poliisi sitä vaatii?
Kyllä, kun tarkastus liittyy virkatehtävän hoitamiseen. Kaikilla on kansalaisuuteen katsomatta kysyttäessä velvollisuus kertoa henkilöllisyytensä viranomaisille.
- Poliisi kysyy henkilöllisyyttä, mikäli se on virkatehtävän hoitamisen kannalta oleellista. Vastaavasti ihmisillä on myös oikeus kuulla perustelut sille, miksi heiltä kysytään henkilöllisyyttä, Helminen kertoo.

Tuleeko kaikkien pitää mukanaan passia tai jotain henkilöllisyystodistusta?
Ei tarvitse. Kenelläkään ei ole velvollisuutta pitää mukanaan henkilöllisyysasiakirjaa, mutta sen mukana pitäminen on suotavaa.

- Kaikilla kannattaa aina olla mukanaan jonkinlainen henkilöllisyysasiakirja, mutta usein myös pelkkä nimen ja mahdollisen sosiaaliturvatunnuksen kertominen riittää. Henkilöllisyysasiakirja kannattaa kuitenkin olla mukana, sillä tällöin kanssakäyminen poliisin ja muiden viranomaisten kanssa on huomattavasti mutkattomampaa ja jouhevampaa. Henkilöllisyysasiakirja kannattaa olla mukana myös oman oikeusturvan kannalta - esimerkiksi onnettomuustilanteissa henkilöllisyysasiakirja on onnettomuuden uhrin henkilöllisyyden selvittämisen kannalta oleellinen apu, Helminen sanoo.

Onko poliisien esitettävä virkamerkki sitä pyydettäessä?
Kyllä. Poliisin on aina esitettävä virkamerkki sitä pyydettäessä. Poliisi esittää virkamerkin myös pyytämättä varsinkin silloin, kun virkatehtävissä toimiva poliisi on liikkeellä siviilivaatteissa.
- Poliisi esittää virkamerkin yleensä samalla, kun esittäytyy, Helminen kertoo.

Tuleeko poliisin perustella henkilöllisyyspapereiden kysymistä jollain tavalla?
Kyllä. Poliisin tulee perustella kaikki toimenpiteensä poliisitoiminnan kohdehenkilöille.

Mitä tapahtuu, jos kieltäytyy näyttämästä henkilöllisyyspaperit tai vahvistamasta henkilöllisyyttään?
Lähtökohtaisesti asia pyritään selvittämään paikan päällä yhteisymmärryksessä. Mikäli henkilö selvästi kieltäytyy omasta velvollisuudestaan selvittää henkilöllisyyttään, voi se täyttää myös rikoksen tunnusmerkistön - samantapaisesti, kuin antamalla väärät henkilötiedot.
- Lähtökohtaisesti tapaukset selvitetään aina puhuttamalla ja mahdollisimman pitkälti yhteisymmärryksessä, mutta mikäli henkilö niskoittelee vastaan, voi tästä seurata myös sakko tai hänet voidaan ottaa kiinni henkilöllisyyden selvittämiseksi, Helminen kertoo.

http://poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet/1/1...

On piru irti jos poliisi ei saa toimia niinkuin asiaan kuuluu..

Pitäkää paperit mukana ja näyttäkää pyydettäessä,, ettei tarvi vinkua mediassa tyhjänpäiväisyyksiä..

Jos ei kelpaa olla täällä, on toinen vaihtoehto..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Pitäkää paperit mukana ja näyttäkää pyydettäessä", on neuvo joka on syytä antaa siviilipukuisille poliiseille itselleen.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Eikö ole näyttänyt? Faktaa..

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #49

Ainakin toinen näistä siviilipukuisista oli virkamerkkinsä hävittänyt.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Kannattaa henkilötodistus pitää mukana, tuon opin jo seitsemälläkymmenellä luvulla.
Jouduin päihtyneenä putkaan, poliisit luulivat että vittuilin, kun kerroin kysyttäessä nimeni.

Pari potku ja isku oli seuraus, ei tuollaista nimeä voinut olla siihen aikaan kellään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä heillä oli varmaan poliisin henkilökortit mukanaan jonka näyttivät pyydettäessä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mikä on yleensä tuo musta barabaari?

Onko mulla joku aukko sivistyksessä??

Riku Lammi

Ettei vain olisi ihan musta aukko.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

No se se varmaan on.
:)

Töissä kuuntelen radiota likinkokoajan, yleensä yle-keskipohjanmaata ja radio suomea..

Ei mulle ole tullu ainakaan siellä kuulolle tuo barabaari..
TV.tä katson sen huonojen ohjelmien vuoks aika olemattomasti, eli sieltä tuskin näkisin kyseisen barabaarin.

Lehdissä ei myöskään näy..

Taitaa olla vain omiensa joukossa vain tuttu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Bar-baari on käsittääkseni juomia ja virvokkeita suomeksi ja ruotsiksi tarjoileva ravitsemusliike. Tuota mustaa en tiedä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Siellä olen kyllä joskus käynny.. :)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #42

Minä en ole uskaltanut. Olen nimittäin kuullut, että noiden ovella harjoitetaan ikään perustuvaa profilintia ja vaaditaan joskus jopa henkilöllisyystodistuksen esittämistä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #43

:)
Mulla on kyllä paperit mukana kun barabaariin meen.

En halua mediaan kirjoitella että portsarit on rasisteja ja ei päästä sisään..
Ovat muuten joskus panneet pihallekkin, vaikka paperit on ollu mukana..

Pitäiskö tehä oikein puheenvuoro tuosta vääryydestä mitä oon kokenut??

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

"Aina kun olen käyttäytynyt asiallisesti poliisin olessani tekemisissä poliisin kanssa olen saanut asiallista kohtelua poliisilta. Aina kun olen käyttäytynyt huonosti poliisia kohtaa minuakin on kohdeltu huonosti"

Näin kirjoittaa Susanna Kaukinen ja minulla on saman tapaisia kokemuksia, paitsi on ole käyttäytynyt epäasiallisesti poliisia kohtaan. Myös anarkisteja poliisi kohtelee välillä huonosti ja mistähän mahtaa johtua?

Ja kuten tiedämme poliisilla ei ole lupaa kommetoida tätä tapausta me emme tule tietämään poliisin versiota tapahtumista.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Joten sen varjolla voimme vihjailla julkisuudessa olevan kertomuksen virheellisyyttä? Eip, ei se ihan niin mene.

En edes lähde sille linjalle, jonka tässä voisi ottaa vihjaamalla poliisien asiallisuuteen vaikuttavan se, että sekä sinä että Susanna Kaukinen olette valkoisia eivätkä kokemuksenne siksi ehkä ole vertailukelpoisia. Siksi en lähde, koska itse en usko että tässä on kyse rasismista.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Asiasta tietävät poliisi ja asianosaiset, me muut voidaan vain arvailla. Mutta sokea reettakin näkee, että yhteiskunnallinen ilmapiiri on kiristynyt viimeisen kahden - kolmen vuoden aikana vähän joka saralla.

Huolestuttavaa kehitystä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Aika moni varmaan tietää tapauksesta missä Musta Barbaarin äiti ja sisko joutuivat todistamaan henkilöllisyytensä. Musta Barbaari itse oli kirjoittanut tapauksesta facebookkiin . "
Kuka on Musta Barbaari ja onko sillä äiti tai vallankaan siskoa ?
Se on vähän ninko haikailisi Severi Suhosen sukulaisten kohtaloa. Ainoa pointti tässä koko jutussa taitaakin taas olla se että julkut ja heidän sukulaisensa kuvittelevat olevansa jotain mihin Suomen viranomaiset eivät saa puuttua mitenkään, ollaan sitten minkälaisessa kunnossa tai seurassa hyvänsä. Mainostahan tämä on kyllä hyvää kun ollaan päiväkausia puheenaiheena että siltä kantilta hyvä juttu.
Kerran kun on nähnyt Dingon niin sitä ollaan vaikka mitä.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/25/lavalla-ju...

Käyttäjän MikaTeuvoPrinkkil kuva
Mika Prinkkilä

Maailman mittakaavassa etnisesti suomalaiset ovat pienempi kansa kuin etnisesti somalit, joten millä perusteella olette vähemmistö?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Käypä selvittämässä mitä sana 'vähemmistö' tarkoittaa, sen sijaan että kyselet tyhmiä.

Maailmankaikkeuden mittakaavassa me tuskin näymme ja maailman mittakaavassa sekä me suomalaiset, että somalit olemme tismalleen samassa ryhmässä - ihmisissä.

Käyttäjän MikaPeltola11 kuva
Mika Peltola

Leena Meri esittää persuille niin tyypillisen virheargumentin "kaksi vääryyttä tuottaa yhden oikeuden". Eli ei saa valittaa kokemastaan vääryydestä Suomessa, koska jossain muualla on vielä suurempaa vääryyttä.

Reijo Jokela

Miksiköhän "etninen profilointi" asuntojonoissa ei ole muodostunut samanlaiseksi ongelmaksi?

Tonia Köngäs

Tässä oma tapaukseni poliisien kohtaamisesta ja käytöksestä sekä ennakkoluuloista ulkomalaisia kohtaan.
Olin muutama vuosi sitten tyttäreni kyydissä ja meidät pysäytettiin ihan normaalissa ratsiassa. Poliisi tuli englanniksi (ja erittäin napakasti) pyytämään minulta ajokorttia, passia ja auton papereita. Vastasin suomeksi: ajokortti löytyy passia ei ja auton paperit on tyttärelläni. Tämän jälkeen edellen pyysi englanniksi puhaltamaan minua pilliin josta suomeksi kieltäydyin... Tästähän poliisi suuttui ja pyysi minua nousemaan autosta ulos. Onneksi hänen parinsa huomasi tilanteen ja totesi: muuten, kuljettaja on tossa toisella puolella ja noi taitaa olla ihan suomalaisia.
Tyttäreni oli tullut lomalle Irlannista (missä oli ollut töissä) ostamallaan autolla jossa oli "ratti väärällä puolella"
Pointtini on: Meitä kohdeltiin tylysti auton vuoksi ja vaikka suomeksi vastailinkin ei hän heti sitä tajunnutkaan. Onneksi tilanne kuitenkin laukesi nauruun meidän ja poliisien osalta.
Ja vaikka nimeni onkin hieman erikoinen olen monesti joutunut selittänään, että olen ihan suomalainen ja samoin koko sukuni.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Tämän jälkeen edellen pyysi englanniksi puhaltamaan minua pilliin josta suomeksi kieltäydyin... "
No miksiköhän piti kieltäytyvä ? Minä olisin puhaltanu ihan piruuttani.

Tonia Köngäs

kieltäydyin koska en ajanut autoa vaan olin natkustaja :)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Varsnainen ongelma on se, että kukaan ei valvo poliisin toimintaa, eli poliisi kontrolloi itse itseään. Myös poliisi ja tuomioistuimet tekevät niin tiivistä yhteistyötä, että niitä ei voida pitää erillisinä organisaatioina. Siis, emme koskaan saa objektiivista tietoa poliisin toimista. Niinpä puolet väestä sokeasti uskoo, että poliisi tekee aina oikein, ja toinen puoli paranoidisesti epäilee, että poliisi tekee aina väärin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Varsnainen ongelma on se, että kukaan ei valvo poliisin toimintaa, eli poliisi kontrolloi itse itseään. Myös poliisi ja tuomioistuimet tekevät niin tiivistä yhteistyötä, että niitä ei voida pitää erillisinä organisaatioina."
Höpöhöpö.
Jos asenne on sellainen niinkuin ainakin lehtikirjoitusten perusteella voi päätellä että poliisia täytyy ihan vaan periaatteesta pitää mätänä ja vastustaa niin on ihan oikein että kansalaisia kovistellaan. Se nyt vaan on niin että poliisin työhön kuuluu tehdä myös tungettelevia kysymyksiä jmv. ja saada tapahtuneista asioista mahdollisimman selkeä kuva vaikka siitä saattaa joku kainosielu loukkaantuakin.
Olen ulkomuodoltani sen näköinen että jokainen poliisi kyllä laittaa minut merkille oli tilanne mikä hyvänsä mutta siitä huolimatta olen jo kuutisenkymmentä vuotta elänyt kokematta minkäänlaista sopimatonta käytöstä poliisin puolelta, itse en aina ole pystynyt yhtä korrektiin käytökseen.
Kyllä on peiliin katsomisen paikka jos Suomessa ei poliisin kanssa pärjää ilman rautoihin joutumista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen samaa mieltä poliisin työn luonteesta ja pidän kovien poliisiotteiden käyttöä suotavana. Mutta pidän vaarallisena sitä, että kukaan ei kontrolloi poliisin tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Sama pätee myös muihin virkamiehiin joille on kertynyt liikaa kontrolloimatonta valtaa. Onneksi saamme vielä Suomessa vapaasti arvostella poliisia ja puida poliisin väärinkäytöksiä mediassa. Toivottavasti emme ole menossa Espanian suuntaan, missä poliisin pilkkaaminen somessa on rikos.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Leena Meri on mukana myös Ylen tänään julkaisemalla 19 kansanedustajan listalla, jotka haluavat Suomeen kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä.

http://yle.fi/uutiset/valtaosa_perussuomalaisten_k...

Käyttäjän taifuuniad kuva
Daniel Sohlman

Minäkin jouduin kerran siviilipukuisten poliisien syyniin kun olin kävelemässä autolle. Kämpän vieressä oli koulujen päättäjäiskonsertti menossa puistossa ja näytin kuulemma epäilyttävältä. Kyselivät huumeista ja olenko ollut koskaan "poliisien kanssa tekemisissä".

Asia kuitenkin selvisi mukavasti kun näytin ajokortin ja tarkistivat tiedot jostain. Virkamerkit oli kaulassa näkyvillä ja poliisit kohtelivat ihan inhimillisesti. Poliisia kun kunnioittaa ja tottelee kehoituksia niin harvemmin joutuu kokemaan isällisempää käsittelyä.

Toki jotkut poliisit ABC:lta asti ensin ajoi perässä, sitten koukkasivat kiertoteitä vastaan pitkät päällä ohi. Sen jälkeen roikkuivat perässä lopun matkaa. Lopulta sitten kotipihassa pysäyttivät ja puhalluttivat.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Poliisi kyttäilee meitä rehellisiä kansalaisia, mutta oikeita rikollisia ei saada kiinni. Ja jos saadaan, niin tuomioistuin vapauttaa tai rankaisee jollain naurettavalla ehdollisella.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Poliisi kyttäilee meitä rehellisiä kansalaisia"
Ja on aihettakin kun asenne on tuollainen.
Melko monta oikeaakin rikollista on poliisi ottanut kiinni siinä teitä rehellisiä kyttäillessään.

Kaisa Kaukonen

.
Hei! Luin juttusi ja innostuin tuosta viimeisestä lauseesta.Ja vastaankin siihen koska se oli kysyvä lause..kyllä voit lähteä Mogadishuun ja minä lupaan henkilökohtaisesti maksaa sinun lentolipun (meno) ihan mielelläni.Siellä on turvallista ja varmasti löydät epäkohtia mihin puuttua paljon enemmän kuin täältä minun maastani.Win Win tilanne sinä saat valittaa ja minä pääsen sinusta eroon.

Irja Röntynen

Teppo Mesimäki: Mistä tietää, että siviilipukuinen mies on poliisi, jos hänellä ei ole virkamerkkiä mukana?
En minä ainakaan näytä henkilötietojani, jos en tiedä varmasti, että kyseessä on poliisi. 80 v.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mitenkähän suhtautuvat blogisti ja MustaBarbaari kaljanhakureissulla kaupan kassalla, kun kassaneiti pyytää todistamaan heidän ikänsä? "Näytätte alle kolmekymppisiltä, joten saanko nähdä henkilöpaperinne?"

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puutui vain etteivät Arhinmäen tapaan huutaneet, missä on Cristianseen.

Esko Kotilainen

No,tietysti ensin rasistikortti suullisesti esiin,ja jos ei kassaneiti tokene niin ohikas kipsin jaloin.Ja jos vartija ottaa kiinni niin sitten kelan ostolupa pöydälle,uhkaus kassaneidille,sekä vartijalle jne jne....

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Siellä kassalla on melko selvää, miksi sitä ikää kysytään ja miksi se on myös välttämätöntä tarkistaa.

Reijo Jokela

Ihmettelen hieman tapahtumien kulkua. Jos poliisi on kerran ihan syyttä raudoittanut väkivaltaa käyttäen kyseiset henkilöt, niin miksi ihmeessä nyt puhutaan etnisestä profiloinnista, eikä poliisiväkivallasta?
Kuvittelisi, että mielivaltaisesti raudoitetuksi joutuneella olisi muuta valitettavaa, kuin se, miten poliisi valitsee tarkistettavat ihmiset.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Hei Ujuni Ahmed

Voin jo näin perin vanhana Suomalaisena kertoa sinulle että kyllä poliisi on pyytänyt minua useinkin todistamaan henkilöllisyyteni.
En tiedä onko tämä kritiikki poliisin toiminnasta sinulle vierasta tai kenties nykyisille maahanmuuttaneille jotenkin erikoista? Eikö esimerkiksi paikallinen poliisi tarkasta Somaliassa, Irak:ssa, Afganistanissa tai Syyriassa kenenkään henkilötietoja sattunaisesti?

Minulle ja uskon että myös muille kantasuomalaisille poliisin kohtaaminen on aivan normaalia ja en ainakaan itse koe poliisin kohtelevan minua henkilötietojen tarkastamisen jälkeen mitenkään epäkohteliaasti.
Päinvastoin koen tapahtuman siten että poliisin tehtävä on turvata yhteiskuntarauhaa ja nämä tarkastukset kuuluvat osana poliisin tehtäviä.

Meilläpäin poliisi yleensä kiinnostuu vain silloin jos tarkastettavalla ei ole hyvää selitystä miksi ei voi todistaa henkilöllisyyttään, mutta useinkin niihinkin riittää vaikkapa kaverin sana että kyllä tuntee ja voi vahvistaa kaverin henkilöllisyyden.

Olisiko sinunkin hyvä opiskella hiukan enemmän Suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen käyttäytymissäännöistä. Tällä Suomessa poliisiin voi luottaa vaikka joskus vaikuttavatkin juroilta keskustelijoilta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

En tiedä kuinka selvää sinulle on noilla kerroilla ollut, miksi poliisi on henkilöllisyyttäsi tarkastanut. Mutta on ilmiselvää, että kansalaisen täytyy aina tietää, miksi häneen kohdistetaan poliisitoimi - sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa oletko kanta- vai muusuomalainen.

Poliisin mielivallasta on ihan riittävästi esimerkkejä maailmalta, joissa käytännössä epäkohteliaasti poliisille vastaaminen voidaan tulkita 'vastustamiseksi'. Sitä ei meille kaivata.

Reijo Jokela

"Poliisin mielivallasta on ihan riittävästi esimerkkejä maailmalta, joissa käytännössä epäkohteliaasti poliisille vastaaminen voidaan tulkita 'vastustamiseksi'"
Toisaalta maailmalla riittä esimerkkejä myös poliisiin kohdistuvasta tappavasta väkivallasta ja itsemurhaiskuista.
Kuuluvatkohan nämä nyt kuitenkaan tähän kyseiseen tapaukseen, jossa poliisi ei ole nähätävästi osoittanut sitä respectiä, mitä jotkut heiltä vaativat.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Oletko kuullut puhuttava PRT yhteistyöstä? Jokainen näistä virkatahoista suorittaa annettua tehtävää eikä minua kiinnosta miksi he kysyvät henkilötietojani. Jos kerrot kuka olet niin asia on sillä selvä. Miksi alkaisin tentata kysyjää jos teidän kuka kysyy?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Totuushan lienee, ettei saatavilla olevien tietojen perusteella kukaan meistä kommentoijista kykene perusteltua kannanottoa asiasta tekemään.
50 vuoden kokemus tiskin takana on osoittanut sen, että asioilla on aina kaksi puolta. Tässä tapauksessa vain toisen osapuolen kanta on esille tullut ja sekin vielä välikäden kautta.

Toinen asia mitä mietin on se, että millä muulla tavalla kuin etnisillä ominaisuuksilla näitä laittomasti maassaolijoita voisi tunnistaa. Käsittääkseni suuri osa heistä poikkeaa ulkoisesti meistä perussuomalaisista. Onko taas käynyt niin, että "oikeusvaltio" on määräyksillään vienyt poliisilta mahdollisuuksia noitaa niitä tehtäviä, joita heiltä vaadimme.

Oma kokemukseni on se, että suomalainen poliisi kuuluu toiminnaltaan maailman kärkiluokkaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Melkoisesti huomiota mitättömästä asiasta. Tapauksesta on jätetty rikosilmoitus ja poliisi suorittaa tapauksen tiimoin esitutkinnan, jonka tultua julkiseksi tapahtumien kulku selvinnee myös suurelle yleisölle.

Äkkisiltään tässä vaikuttaisi siltä, etteivät Mustan Barbaarin äiti ja sisko olleet kovin yhteistyöhaluisia selvittääkseen henkilöllisyyttään poliisille näiden tiedustellessa asiaa. Molemmat puhunevat kuitenkin ymmärrettävää suomen kieltä.

Uskoisin, että tässäkin tapauksessa poliisi toimi asiallisesti Suomen lakien ja omien ohjeistuksiensa mukaisesti, vaikka tässä tapauksessa näin kävikin.

Olisi jo peräti vallan kummallista, jos poliisilta evättäisiin sen oikeus ja velvollisuus suorittaa henkilöllisyystarkastuksia, olipa tarkastuksen syynä mikä tahansa motiivi tai epäily Suomen lain rikkomisesta.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Virolaiset ja venäläiset mamut (ja rikolliset) välttyvät näiltä passintarkastuksilta kaduilla, koska heitä suojelee oikea ihonväri.

Toimituksen poiminnat