ujuni.ahmed

Maahanmuuttajataustaisten rooli turvapaikkahakijoiden kotouttamisessa?

On sanomattakin selvää, että viime aikoina lööpeissä, kuten maallikoiden keskuudessa pakolaisuus ja turvapaikanhakijat ovat olleet isosti läsnä. Kaikki tämä huomio on saanut minut pohtimaan asioita kuten heidän jo alkanut kotouttamisprosessinsa. Ovathan he nyt jo osa tätä yhteiskuntaa, ja aika näkyvästi, vaikka he eivät itse välttämättä tajuaisikaan sitä. Erityisesti minua on askarruttanut heidän jo alkanut kotouttaminen. Onko se voinut alkaa parhaalla mahdollisella tavalla? Vai onko kotouttamisessa parantamisen varaa?

Kantaväestössä on herännyt pelko, siitä että pakolaisten joukosta löytyy henkilöitä, jotka käyttävät kriisitilannetta hyväksi, ja hakevat turvapaikkaa väärin perustein. Tästä oivallinen esimerkki on todella suuren huomion herättänyt tapaus, jossa nuoren kundin facebook sivustolta ilmeni, että hänen suosiota herättänyt kertomuksensa ei välttämättä pidä paikkaansa. Miten tällaisiä tilanteita voidaan ennaltaehkäistä, ja miten turvapaikanhakijoista voitaisiin mahdollisesti seuloa, väärin perustein paikkaa hakevat, oikeasti tarvitsevista.

Minä näen, että viranomaisten työnjälki ei sinänsä ole puutteellista ja he tekevät varmasti  hyvää työtä, sillä se on selvää, että on älytöntä ja epärealistista odottaa, että he tietävät kaiken vieraan kulttuurin kansalaisista. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kotouttamisprosessissa, voitaisiin hyödyntää ns. ”jo kotoutuneiden maahanmuuttajien” tietotaitoja ja kokemuksia tehokkaammin hyväksi. Sillä heillä on etuna henkilökohtainen kokemus kotouttamisprosessista. Näin ollen heidän aktiivisempi rooli kotouttamisessa vähintäänkin edesauttaisi eliminoimaan nykyisen kotouttamisprosessin negatiiviset aspektit.

Tiivistettynä, olen sitä mieltä, että jos ennustettujen turvapaikanhakijoiden määrä toteutuu kokonaisuudessaan, ns. ”jo kotoutuneiden maahanmuuttajien” rooli turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa tulisi olla näkyvämpi, kuin mitä se tähän asti on ollut. Näen tällä olevan positiivinen vaikutus kotoutusprosessin tehokkuuteen, ainakin kahdesta syystä. Ensinäkin, he pystyvät helpommin samaistumaan turvapaikan hakijoiden asemaan. Toiseksi, heillä on henkilökohtaiset kokemukset kotouttamisprosessista. Lisäksi on oleellisesta että kotouttamisprosessi aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

-Ujuni

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

– Suomessa sekä pohjoismaissa ,korkeaan sosiaalisen pääoman tasoon, sekä hyvinvointiin on osaltaan vaikuttanut väestön etninen samankaltaisuus ja matalat tuloerot. Mutta molemmat tulevat muuttumaan Suomessa seuraavien vuosien aikana, jos Suomesta tulee monikulttuurisesti moninaisempia ja tuloerot kasvavat,väestörakenteen takia, niin miten pystytään ylläpitämään korkean sosiaalisen pääoman tason, ja hyvinvointia omissa kansalaisissa, kun sosialista tulonsiirtoa joudutaan monilla miljardeilla tulevilla vuosilla siirtämään maahanmuuttopolitiikkaan, kun omasta takaa on ongelmia, velkaa sekä työttömyyttä, aivan riittävästi .Myös kotouttaminen on kallista, nykyiselle maahanmuuttoryhmälle, ja tämän tuotto kokonaispääomaan on kyseenalaista. Tämän pitäisi kaikkien osapuolten ymmärtää, ja jättää tämä hoivavietti pois ,kun se ei vuosikausiin kohdannut,omaakaan heikompiosaista väestöä.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Hienoa Ahmed on keksinyt ruudin uudestaan. Suomi tarvitsee tuottavia työpaikkoja ja tutantoon osallistuvia työntekijöitä. Suojatyöpaikkoja meillä on jo riittävästi.

Reino Jalas

“Olen kuitenkin sitä mieltä, että kotouttamisprosessissa, voitaisiin
hyödyntää ns. ”jo kotoutuneiden maahanmuuttajien” tietotaitoja ja
kokemuksia tehokkaammin hyväksi.

Onkohan nämä tällaiset tiedot ja niiden luovuttaminen entisten maahanmuuttajien liikesalaisuuksia? Jos ei ole, niin miksei sitä tietotaitoa voi laittaa saman tien jakoon ja näkyville webbiin.
Laittaa ohjeena vaikka tälle palstallekin. Tuskin siitä ohjeistuksesta A4-sivuja juuri 5 sivua enempää tulee. Joten miksi siis panttaatte sitä tietoanne?

---
“Sillä heillä on etuna henkilökohtainen
kokemus kotouttamisprosessista.”

Maahanmuutto ja pakolaiskeskuksissa eläminen on varmaan aika kurjaa. Ruokalajit ovat outoja, ilmasto on kylmempi ja paikalliset puhuvat täysin outoa kieltä. Tämänkö oman kokemuksen kertominen SPR:n väelle olisi se teillä tarjottavana oleva kotoutusapu?

Toiseksi, heillä on henkilökohtaiset
kokemukset kotouttamisprosessista.

OK, teillä oleva kokemuspohjainen tieto. Sen oman tuntemuksen kertomisen kyky varmuudeksi vielä uudelleen.

---
“jo kotoutuneiden maahanmuuttajien” rooli turvapaikanhakijoiden
kotouttamisessa tulisi olla näkyvämpi, kuin mitä se tähän asti on ollut.”

Tästä asiasta olen täysin samaa mieltä!! Suomen somaliväestön osuus ja rooli pitäisi olla paljon nykyistä näkyvämpi.

Maassa on ennestään 10.000 somalitaustaista. Pitäisin että ainakin puolet näistä somaleista olisivat 1 päivän viikossa vapaaehtoisina avustajina uusien somali- ja irakilaispakolaisten vastaanottokeskuksissa. SPR kuuluttelee vapaaehtoisapua jatkuvasti. Entisiä maahanmuuttajia on jopa 55% verran työttöminä, joten vapaata aikaakin tällaiseen olisi.

Blogistin ja minun näkemyksissä lienee vain se ero että minä ehdottaisin tuon työn tekemistä ilmaiseksi, ja suoraan fyysisenä työnä vastaanottokeskuksissa. Sellaista pyyteetöntä ilmaisapuahan toivotaan ja pyydetään jatkuvasti myös suomalaiselta kantaväestöltä.

Blogisti toiveena vaikuttaa olevan että SPR palkkaisi edellisen aallon somaliväkeä jonkinlaisiksi hyväpalkkaisiksi konsulteiksi ja opastajiksi. Enemmän siis sinne päällystöhommiin ja toimistotöiden puolelle.

Ehkä siksi niitä omia “liikesalaisuuden” tietojakin täällä blogissa panttaillaan. Eikä haluta niitä tosta vaan kertoa ilmaiseksi, saman tien webbisaitilla, ulos kaikkien tietoon.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Ihan ihmeellistä #%&ttuilua saa nyt Ujuni osakseen. Onhan se nyt ihan selvä, että jos tämän maan sääntöjä on kertomassa Irakilainen Irakilaiselle, ja Somali Somalille, on tulos VARMASTI PAREMPI, kuin silloin jos näitä juttuja lässyttää vihervasemmistolainen kukkahattutäti. Siinä tulisi hyvin puheeksi myös se, miten uuden tulijan hölmöilyt kolahtavat jo täällä olevien maanmiesten nilkkaan.
Eikös meillä ole se 9€/ päivä tukityöllistämishimmeli juurikin tällaisia hommia varten? Aiemmin tänne tulleet tottuisivat pikkuhiljaa työntekoon, työaikoihin jne, ja voisivat ehkä työllistyä sen jälkeen ihan oikeisiin, tuottaviin töihin?

Eikös Oulussa ollut jo se yks syyrialainen jannu, joka oli ainoa 400 miehestä joka puhu englantia, ja oli ottanut ominpäin sit hoitaakseen tulkkauksia ja muuta avustusta(siis pyytämättä siitä erillistä korvausta peräti)?

Juhani Nokelainen

Eivät muslimit tänne ikinä kotoudu, elleivät he vaihda uskontoaan.

Esa Niemi

Meidän maahanmuuttomme alkaa olemaan niin vaikeasti kotoutettavaa maahanmuuttoa ettei sellaiseen ole vielä kukaan tässä maailmassa keksinyt ratkaisua.

Meidän nykyiselle maahanmuutolle ei edes moppi tartu käteen ilman kulttuuritulkkia tai vastaavia, joten se on täysin mahdotonta.

Turvapaikanhakijamme eivät liity pakolaisiin oikein mitenkään, joten nämä tulee Dublin-sopimuksenkin mukaan palauttaa takaisin Ruotsiin, jolla on kotouttamiseen tahtoa ja halua, vaikka ei vielä tiedetä miten se tulee koskaan onnistumaan.

Suomen ei tule jatkaa Euroopan itsetuhoisen maahanmuuttopolitiikan tiellä.

Mohamed Rasal

Uskon, että kotoutuneita työllistetään lähinnä tulkkaamisessa erittäin hyvin. Nyt monet jotka eivät ole viitsineet opetella Suomea mahtanevat harmitella mielessään, kun olisi hyvin palkattua työtä tarjolla. Toiminimelläkin ja yhtiöllä voisi tehdä taloudellisesti hyvin.

Mutta tuohan on ikiliikkuja eikä mikään normaali työelämä. Maahanmuuttajat kouluttavat uusia maahanmuuttajia.

Kun alkuperäisetkään maahanmuuttajat eivät kaikin osin vaikuta kotiutuneen.

Mutta varsinaisesti mikä tässä arvollisen kirjoittan blogissa pisti silmään, en tiedä, ehkä ymmärsin väärin, mutta Suomen rajan yli kävelemällä näköjään voidaan ohittaa kaikki yhteiskunnan puolustusmekanismit, maahantulon säännöt ja päästä saman tien "kotoutusprosessiin".

Eihän näin voi olla. Näistä maahantulijoista Irakilaiset pitäisi palauttaa välittömästi. Kaikki Egyptiläiset - heti Suomen passi - tässä on mulla oma siirtolainen ojassa - annoin nyt tunteilleni vallan. Pyrin välttämään sitä jatkossa. Vitsivitsi. Tunnen nämä arabien muslimi-satusedät ja heidän valheensa. Koska olen itsekin alkujani muslimi. Kunnes tutustuin Raamattuun ja kristinuskoon ja hylkäsin pahan Islamin kirjan.

Kuitenkin, ei voida millään järkevällä tasolla olettaa, että tunkeutumalla maahan millä tahansa verukkeella päästäisiin välittömästi sen maan sosiaaliturvan piiriin.

Suomi on tekemässä vakavaa, vaarallista ja peruuttamatonta virhettä pitäessään sinisilmäisesti rajansa auki tulijoille.

Tulevina vuosina mieltäni voi ehkä lämmittää, vaikka nyt kylmää, että ainakin tiedettiin, varoitettiin, sanottiin ja pelättiin. Mutta virallisto ja parhaimmisto tarttui pelkoon ja sen aspekteihin. Vika olikin pelkääjissä ja tieto ja varoitusten sanat meni pelon piikkiin.

Mutta jotkut vaan tiesivät paremmin ja pilasivat maailman parhaimman maan, Suomen.

Mohamed Rasal

Vastaan omaan viestiini sen verran, että on käytännössä havaittu ettei aiempien maahanmuuttajien tulkkaamiseen aina ole luottamista eli on jouduttu tilanteeseen, jossa käytännössä kaikki tulkkaustilanteet videoidaan ja (osittain) lähetetään tarkastettavaksi esim. Iso-Britanniaan tai jopa Yhdysvaltoihin asti tarkistettaviksi joissa on enemmän luotettavia eli länsimaihin kuuluvia tulkkeja. Käytännössä toisen tai kolmannen tai neljännen polven siirtolaisia.

Korjaan edellistä kirjoitustani, tarkoitus oli kirjoittaa Kristinusko isolla kirjaimella.

Toimituksen poiminnat